A fost inaugurat Festivalul ARC muzical-istoric. La deschiderea oficială a evenimentului a participat secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Victoria Nagy Vajda. 

În debutul festivalului, secretarul de stat în domeniul culturii, Victoria Nagy Vajda, a vorbit despre importanța recuperării, protejării și promovării muzicii clasice moldovenești. „Ministerul Educației, Culturii și Cercetării susține proiectele culturale, care pe lângă concertele de muzică clasică, prevăd și muncă de cercetare muzicală, de recuperare a partițiilor muzicale pe cale de dispariție, muzică clasică care nu mai răsună în sălile de concerte din țară, dar care face parte din patrimoniul muzical al țării noastre. Prin urmare, ține de obligația noastră să o protejăm, să ne bucurăm de ea și să o transmitem generațiilor viitoare”, a declarat oficialul. În context, Victoria Nagy Vajda, a adăugat că acest proiect este unul frumos și prin faptul că promovează mobilitatea culturală, pentru că muzicienii implicați sunt muzicieni străini, care au inclus în repertoriul lor compozițiile muzicale scrise de compozitorii basarabeni, astfel interpretându-le pe teritoriul Republicii Moldova, dar și peste hotarele ei.

ARC muzical-istoric este un proiect independent de redescoperire, salvgardare și difuzare în Republica Moldova și peste hotarele ei a patrimoniului cultural moldovenesc pe cale de dispariție – muzica clasică scrisă de compozitorii basarabeni în secolul XX. Proiectul este realizat de Ecaterina Baranov, pianistă născută în Republica Moldova și stabilită în Franța.

Festivalul ARC muzical-istoric se desfășoară în perioada 22-26 octombrie în incinta Sălii cu Orgă.

Menționăm că în cadrul acestui festival de muzică clasică, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a finanțat un turneul rural „Franța Joacă Sârba Moldovenească”, care reprezintă o serie de concerte susținute în satele din Republica Moldova de către un grup de muzicieni din Franța.