Pe 18 mai, în incinta Muzeului Național de Artă al Moldovei a avut loc inaugurarea şi decernarea premiilor Bienalei Internaţionale de Pictură, eveniment desfăşurat sub patronajul Ministerului Culturii al Republicii Moldova, în cadrul Zilei Internaţionale a Muzeelor.

La eveniment au participat mai mulți oficiali, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, oameni de cultură, laureați ai premiilor ediției curente a Bienalei și un public numeros format din iubitori ai artelor plastice. Prezentă la inaugurare, ministrul Culturii Monica Babuc a declarat că este semnificativă inaugurarea Bienalei Internaționale de Pictură astăzi, de Ziua Internațională a Muzeelor. “Cultura nu știe să trăiască în provincii. Cultura există acolo unde se încearcă un nivel de cultură universal și sunt extrem de mândră că acest concurs bienal și acest eveniment cultural de înaltă consecvență are continuitate în Republica Moldova și are tot mai mulți participanți și admiratori”, a notat oficialul. Monica Babuc a mai remarcat că această participare este subliniată de calitatea înaltă a lucrărilor expuse și capacitatea publicului din țară care știe să aprecieze arta adevărată.

În premieră, marele Premiu al Bienalei a fost acordat unui artist plastic din Republica Moldova, pictorului Igor Svernei pentru lucrarea „Pământul făgăduinţei – oameni de geniu”. Premiul I i-a artistului plastic din Polonia – Agnieszska Zawisza, premiul II – Andreea Albani din România şi premiul III – Gabriela Culic din România. De premiile Centrului Cultural Vrancea din România s-au învrednicit pictorii Veaceslav Fisticanu şi Mihai Ţăruş. Cinci participanţi au fost distinşi cu diplome de excelenţă acordate de Ministerul Culturii.

Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Centrul de Artă Amprente și Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova, partenerii evenimentului sunt: Direcţia Cultură a Primăriei Chişinău; Fundaţia Familia Sturza; Complexul Muzeal Naţional Moldova, Iași, România; Centrul Cultural Vrancea, România.

Expoziţia reuneşte 164 de artişti plastici din domeniul picturii, reprezentanţi ai 27 de ţări: Armenia, Austria, Belarus, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Coasta de Fildeş, Franţa, Germania, Grecia, India, Indonezia, Iran, Italia, Japonia, Lituania, Marea Britanie, Moldova, Mongolia, Olanda, Polonia, România, Rusia, Spania, SUA, Spania, Turcia, cu peste 180 de lucrări expuse pe simeze.

 

Expoziția va rămâne deschisă până pe data de 25 iunie 2017.