stul candidat PPDA la funcția de primar de Chișinău, Andrei Năstase, a profitat de susținere externă în plină campanie electorală. Este vorba de de mesaje din partea președintelui PPE, PNL România, a fostului premier al României, care, în opinia oponentului său Ion Ceban, contravin legislației în vigoare. Ceban spune că instanța de judecată trebuie să ofere o interpretare juridică a acestui fapt.
”Dânsul a profitat în mod repetat, tupeist și iresponsabil de susținere externă în plină campanie electorală, dincolo de alte încălcări pe care le-a comis. Acum, pentru noi este foarte curioasă decizia judecății, ca să știm cum să procedăm în parlamentare, fiindcă Năstase a creat un precedent”,  a scris ion Ceban, într-o postare pe Facebook.
În opinia lui Ceban, dacă instanța va decide că acțiunile lui Năstase nu contravin legii, s-ar crea un precedent și pentru alte forțe politice.
”Dacă judecata va constata că suportul direct al politicienilor străini de care a beneficiat Năstase nu constituie o încălcare, atunci acesta e un precedent, care le va permite socialiștilor să beneficieze la rândul lor, în alegerile parlamentare de susținerea politicienilor din străinătate, inclusiv din Federația Rusă”, consideră fostul candidat socialist.  ”Dacă judecata va constata că a fost o abatere, dar nu suficient de gravă ca Năstase să fie penalizat, atunci acesta e de asemenea un precedent, care ne va permite să beneficiem de susținere din străinătate, fără a risca să fim scoși din cursa parlamentară”, a mai scris Ceban.
Dacă, însă, judecata va constata o încălcare gravă a Codului Electoral,  atunci Năstase ar trebui penalizat drastic, consideră consilierul PSRM.
”Dacă judecata va constata că a existat o abatere destul de gravă, o încălcare flagrantă a codului electoral, atunci Năstase trebuie sa fie penalizat cu toata strictețea conform legislației in vigoare. De aceea, repet, suntem foarte atenți la decizia judecății, pentru a vedea ce precedent va fi creat și în viitor să acționăm în corespundere cu acest precedent”, susține sursa citată.