Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunţat astăzi, 17 iulie, hotărârea în cauza fermierilor din raionul Dubăsari, ale căror terenuri au fost sechestrate de către administraţia secesionistă de la Tiraspol. Potrivit Înaltei Curţi, Federaţia Rusă se face vinovată de violarea dreptului de proprietate a fermierilor din Dubăsari.
Proprietarii de terenuri din raionul Dubăsari au fost reprezentați la CtEDO de către avocații Asociației „Promo-LEX”. În total, cauza a fost intentată la cererea a 1646 de reclamanți și trei companii agricole din Dubăsari. Cererile au fost depuse la CtEDO în perioada anilor 2004 – 2006. Reclamanții sunt rezidenți şi locuitori ai localităților Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri, situate pe malul stâng al Nistrului şi dețin cote de teren în apropierea satelor lor, scrie trm.md.

Potrivit unui comunicat emis de „Promo-LEX”, Înalta Curte a constatat violarea art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenția Europeană de către Federația Rusă, în legătură cu încălcarea dreptului de proprietate sau folosință asupra cotelor de teren și încălcarea art. 13 al Convenției, coroborat cu articolul 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție, în legătură cu lipsa unui remediu efectiv la nivel național în legătură cu violările art.1 al CtEDO.

„Curtea a dispus încasarea prejudiciilor suportate de către reclamanți din contul Federației Ruse în cuantum total de 2 499 300  de euro. Astfel, fiecărui proprietar i-a fost dispusă încasarea sumei de 1 500 de euro, iar companiilor agricole câte 5 000 de euro. Totodată, Curtea a dispus că Guvernul rus trebuie să achite prejudiciile materiale companiilor după cum urmează: 115 300 de euro către Agro-Tiras S.R.L.; 80 500 de euro către Agro-S.A.V.V.A. S.R.L. și 50 000 de euro către GȚ Serghei Popa. Pentru acoperirea costurilor de reprezentare a fost dispusă încasarea sumei de 20 000 de euro”, se menționează în comunicatul „Promo-LEX”.

„După 14 ani, Curtea Europeană confirmă încălcarea drepturilor la proprietate pentru miile de locuitori din zona de securitate. Totodată, trebuie de menționat faptul că problemele lor încă nu sunt rezolvate. Sperăm că odată cu pronunțarea acestei hotărâri, proprietarii de terenuri vor putea dispune de bunurile lor în mod absolut”, a declarat directorul Asociației „Promo-LEX”, Ion Manole.

Problema terenurilor agricole aflate după traseul rutier Tiraspol-Dubăsari-Râbniţa a apărut în 1998, în mai multe localități din raionul Dubăsari, atunci când reprezentanții regimului separatist au instalat în mod ilegal posturi pe traseul Tiraspol-Râbnița. Câțiva ani mai târziu, la finele sezonului agricol din 2004, reclamanților li s-a interzis accesul spre proprietățile lor, astfel aceștia au suport pierderi de zeci de milioane de lei. La începutul anului agricol 2005, proprietarii terenurilor au fost opriți de a-și lucra terenurile agricole, suportând din nou pierderi uriașe.