Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agenția Cehă de Dezvoltare au lansat astăzi, proiectul „Implementarea Eurocodurilor în Republica Moldova și sporirea accesului la standarde”, ce urmează a fi realizat în comun pe parcursul anului 2017-2018. Obiectul proiectului este de a susține țara noastră în  utilizarea eurocodurilor pentru lucrări de construcţii şi produse structurale de construcţii, cu relevanţă în spaţiul economic european.

La eveniment au participat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca și Excelența Sa, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe la Chișinău, Zdeněk KREJČÍ, proiectanți, constructori și alți specialiști în domeniul construcțiilor.

”Republica Cehă va oferi 200 mii de euro pentru implementarea eurocodurilor și sporirea calității în construcții. Avem deja o experiență frumoasă de cooperare în cadrul unor proiecte regionale și ne bucurăm că beneficiem de suportul Guvernului Cehiei și în acest proiect de fortificare a capacităților instituțiilor din țară, implicate în procesul de proiectare, producere a materialelor de construcție, inginerie. Implementarea reglementărilor tehnice ale UE şi a Eurocodurilor în Republica Moldova va contribui la o transformare esențială a sistemului național de documente normative în construcții. Această transformare se referă atât la cadrul legal şi instituțional, cât şi la conceptele şi principiile de normare tehnică şi standardizare în construcții”, a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca.

E.S. Zdeněk KREJČÍ a precizat că scopul proiectului este de a susține Republica Moldova în implementarea standardelor europene în proiectarea structurilor de construcții.

”Utilizarea standardelor europene în construcții va simplifica și facilita atragerea investitorilor străini pe piața Republicii Moldova, precum și va ajuta companiile de construcții din țara dumneavoastră să participe la proiecte UE”, a menționat E.S. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe la Chișinău, Zdeněk KREJČÍ.

Țările din spațiul european utilizează 58 de Eurocoduri în zece domenii. În țara noastră acestea au fost aprobate ca naționale, în perioada anilor 2010-2012, urmează a fi elaborate anexele naționale ce conțin parametrii naționali determinați și reflectă condițiile specifice țării noastre.