La inițiativa liderului Partidului DA, Andrei Năstase, Jurnal TV, finanțat de nașul de cununie al acestuia, promovează intens un spot manipulator, cu informații false despre sistemul electoral mixt. Despre câți bani au fost cheltuiți pentru producerea și difuzarea acestuia atât conducerea JTV, cât și liderii PPDA refuză să vorbească.

Solicitat telefonic de reporterii Today.MD, liderul PPDA, Andrei Năstase, a închis apelul, fără a auzi întrebarea, iar mai apoi a refuzat să mai răspundă la telefon. Încercarea de a afla de la alți fruntași ai PPDA, Vasile Năstase și Alexandru Slusari, costurile spotului s-a soldat la fel cu eșec. Nici de la Chiril Moțpan, un alt lider PPDA, nu s-a putut afla prea multe. Ultimul cel puțin a răspuns la telefon și a comunicat că nu cunoaște asemenea informație, dar a promis că se documentează, iar peste câteva ore, la telefon, a dat același răspuns.

Nici directorul trustului, Val Butnaru, nu a răspuns la telefon, comunicând printr-un SMS că este ocupat, dar să i se adreseze întrebarea printr-un mesaj, la care nu a dat răspuns. Cele mai recente informații publice despre tarifele de publicitate de la Jurnal TV sunt cele anunțate la Comisia Electorală Centrală în campania prezidențială de la sfârșitul anului trecut – 3500 de euro pentru un minut sau aproximativ 62 de mii de lei.

Spotul plin de falsuri și manipulări este difuzat de Jurnal TV la fiecare oră, în limbile română și rusă. Un calcul simplu arată că pentru mediatizarea acestuia, costurile ar trebui să fie de cel puțin 35 de mii de euro pe zi sau peste 245 de mii de euro pe săptămână, echivalentul a peste 4,3 milioane de lei.

Această sumă ar putea explica de ce Andrei Năstase ține în secret costurile campaniei de denigrare a sistemului mixt, la Jurnal TV. De la 1 iulie 2017, mărimea medie a pensiei calculate pentru limita de vârstă este de 1875 de lei. Un calcul simplu arată că din suma săptămânală pentru difuzarea spotului ar putea fi achitate 2325 de pensii medii.