Cu toate că activiștii săi participă la marșuri pentru liberatatea presei, liderul „Partidului Nostru” se pare că nu împărtășește aceste principii, fie dă dovadă de duble standarte. O jurnalistă a portalului Independent.md, care a fost achiziționat recent de Usatîi, a fost dată afară după ce a publicat o știre care demonstrează că liderul PN a fost comanditarul asasinatului lui Gherman Gorbunțov.

După cum informează portalul Telegraph.md, la scurt timp după apariția știrii în cauză, aceasta a dispărut de pe site-ul Independent.md, iar redacția nu a veit cu vreo explicație privind motivele ștergerii știrii. Mai mult, motivul a fost explicat de către jurnalista Independent.md și autoarea ștrii, Dorina Blîndescu, care a anunțat că a fost dată afară pentru această eroare.

”Este regretabil acest gest al politicianului Usatîi, care pretinde că susține libertatea presei și de exprimare. Sau este cinic să te solidarizezi cu echipa Ziarului de Gardă, căreia i-a fost interzis să filmeze GBC-ul lui Plahotniuc, iar în același timp să concediezi o jurnalistă pentru faptul că a scris un articol obiectiv deapre conferința de presă a procurorilor”, notează portalul Telegraph.md. Amintim că Independent.md a fost cumpărat de politicianul Renato Usatîi acum jumătate de an de la activistul Platformei DA, Alexandru Cozer.

Marți, Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a prezentat noi dovezi privind implicarea liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, în tentativa de asasinare a bancherului Gherman Gorbunțov. Adjunctul șefului de la PCCOCS, Vitalie Busuioc, a declarat că interlopul Ion Druță alias „Vanea Pisateli” a depus mărturii care confirmă că Usatîi a încercat să-l omoare pe Gorbunțov.

„Pe teritoriul Republicii Moldova și pe teritoriul Marii Britanii a fost stabilit și recunoscut unul din organizatorii acestei infracțiuni, Ion Druță. Au mai fost stabiliți alți complici de-ai lui. A fost audiat în calitate de bănuit Ion Druță, referitor la cauza penală, și-a recunoscut vina și a dat declarații. Am stabilit că în perioada 2001 – 2012, Usatîi, aflându-se în Republica Moldova și circulând în Rusia, a organizat un grup criminal organizat și l-a condus. Era format din cetățeni ai Republicii Moldova și altor state, având obiectiv comiterea mai multor infracțiuni în privința lui Gorbunțov. Scopul era deposedarea lui Gorbunțov de proprietățile pe care le avea din contul datoriei pe care le avea la așa-numitul grup RJD. Gorbunțov urma a fi omorât. Membrii grupului criminal urmau să șteargă urmele infracțiunii”, a declarat Busuioc. Locul aflării şi itineratul victimei au fost stabilite de către Oleg Timoşenko şi Ghenadie Vechiu. Gorbunțov urma să fie împuşcat de către Vitalie Proca cu o armă artizanală. Proca a fost angajat de către Vanea Pisateli, care a recunoscut acest lucru. Totodată, Pisateli a povestit că după arestarea lui Vitalie Proca, autorul atacului eșuat, Usatîi a încercat în repetate rânduri să îl plătească pe Proca, pentru ca acesta să numească un alt comanditar al crimei. După asasinatul eșuat, Proca a revenit imediat în Moldova. Ulterior, acesta a încercat să omoare un om în România, unde a şi fost condamnat pentru omor, după ce a fost reținut la Moscova și extrădat la București.