Procurorii care instrumentează dosarul primarului din orașul Orhei Ilan Shor au cerut ca acesta să fie demis din această funcție. 

Acest lucru reiese dintr-un comunicat de presă expediat presei în care este menționat: Fracţiunea „Pentru Orhei” din cadrul Consiliului Orăşănesc Orhei invită reprezentanţii mass-media la brifingul de presă referitor la solicitarea procurorilor de a-l demite pe Ilan Șor din funcția de Primar de Orhei. 

Ținem să precizăm că potrivit legislației, mandatul primarului încetează înainte de termen în caz de:

a) incompatibilitate a funcţiei;
b) imposibilitate de a exercita funcţia pe o perioadă mai mare de 4 luni consecutive, inclusiv pe motive de boală;
c) intrare în vigoare a sentinţei de condamnare a acestuia;
d) revocare prin referendum local, în condiţiile Codului electoral;
e) demisie;
f) deces.

(n.r. Procurorii au cerut suspendarea din funcție a lui Ilan Shor pe perioada urmăriri penale)

Amintim că pe 24 iunie, judecătoria Buiucani, magistrații au decis ca primarul orașului Orhei, Ilan Shor să fie arestat pentru 30 de zile. Astfel magistrații au admis în totalitate demersul procurorilor, urmând ca primarul de Orhei să petreacă o lună în izolator.

Amintim că Ilan Shor poartă statut de bănuit și într-un alt dosar pornit încă în 2014. În cadrul anchetei pe cauza respectivă, CNA şi Procuratura Anticorupţie au făcut la începutul lunii februarie 2015, percheziții la domiciliul lui Ilan Shor, fiind adus ulterior la sediul Centrului Național Anticorupție pentru audieri.

După o discuție de câteva ore, omul de afaceri Ilan Shor a părărsit sediul CNA. La plecare acesta a refuzat să dea mai multe detalii privind perchezițiile de la domiciliul său.

Câteva zile mai târziu omul de afaceri a organizat un briefing de presă în cadrul căruia și-a făcut publică poziția cu referire la scandalul din jurul creditelor de la Banca Socială și Banca de Economii. În discursul său rostit în limba rusă, citit de pe foaie, Shor nu a explicat ce s-a întâmplat la Banca de Economii și unde au dispărut un mlrd de dolari. Acesta s-a rezumat doar la a spune ce a făcut pentru ca banca să se dezvolte cât a fost președinte al consiliului de administrație și despre profiturile înregistrate.

Deschide