03 Cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate se pot înregistra în prealabil online pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. În acest scop, Comisia Electorală Centrală (CEC), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) şi Biroul pentru Relaţii cu Diaspora (BRD), a lansat astăzi – în cadrul unei conferințe de presă – aplicaţia online pe www.alegator.md. Înregistrarea prealabilă a moldovenilor din străinătate va permite stabilirea concentrațiilor majore de alegători în vederea constituirii secțiilor de votare
suplimentare. Perioada de înregistrare prealabilă se va încheia cu cel târziu 40 de zile înainte de ziua alegerilor.

BRD și MAEIE vor facilita diseminarea informației în diasporă despre posibilitatea de înregistrare prealabilă online a moldovenilor din străinătate. În același timp, MAEIE este responsabil de întocmirea listelor electorale înainte de alegeri și deschiderea birourilor electorale ale secțiilor de votare constituite în țările unde există misiuni diplomatice și consulare ale Republicii Moldova.

După finalizarea perioadei de înregistrare, informația privind numărul de cetățeni înregistrați în prealabil în străinătate va fi transmisă de către CEC Guvernului Republicii Moldova pentru luarea deciziei asupra necesității deschiderii secțiilor de votare suplimentare în afara misiunilor diplomatice și oficiilor consulare.

Mai multe detalii găsiți în comunicatul de presă atașat. La fel, atașat găsiți fotografii de la conferința de presă, la care au participat:

Iurie CIOCAN, șeful Comisiei Electorale Centrale

Mihai CĂPĂȚÂNĂ, Secretar General, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene
Victor LUTENCO, șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora