Primarul general suspendat, Dorin Chirtoacă, a fost transferat din arest la domiciliu sub control judiciar, pe un termen de 30 de zile. Demersul procurorilor anticorupție a fost respins astăzi de instanță.

„Ceva nu este în regulă cu această decizie. Eu acum gândesc cu voce tare. În primul rând, e o decizie tardivă și nu știu ce înseamnă asta. În mod normal, astăzi trebuia să fiu eliberat și să fie încetată cauza penală. Acum cred că vor începe discuții că totul a fost aranjat împreună cu Plahotniuc. Vreau să mai spun că, în cazul în care aș ști că toată această clasă politică s-ar duce la fund împreună cu mine, atunci fără probleme dispar și eu„, a menționat Chirtoacă.

El a afirmat că se teme că oamenii vor crede că eliberarea acestuia este un aranjament cu Vlad Plahotniuc.

Edilul a fost întrebat dacă își va demisia, la care a răspuns: „Demisia trebuie să și-o dea ei Dodon, Plahotniuc, Leancă. Toată această clasă politică trebuie să dispară… Dacă ar fi nevoie de o piatră de care să fie legați, ca să fie duși la fundul mării, sunt gata să mi-o leg mie, numai ca ei să dispară”.

Chirtoacă a declarat că se așteaptă și la alte scurgeri de informații care vizează viața lui privată. „Având în vedere că este ultima săptmână înainte de referendum, mă aștept să aibă loc în continuare astfel de acțiuni, așa, ca Vlad Filat în pielea goală și creșterea presiunilor inclusiv din partea celor care sunt pro-europeni”.

El a mai spus că va contesta la Curtea de Apel decizia de astăzi, cerând casarea ei, încetarea dosarului penal și încetarea acestei mascarade. Totodată, edilul suspendat a exprimat suspiciunea că autoritățile statului acționează concertat în procesul său de denigrare prin scurgeri de informații despre viața lui privată.

„Nici nu le-am văzut pe toate câte au apărut și cred că nici lumea nu ar trebui să se uite la ele pentru că e vorba de viață privată, dar, atâta timp cât au fost publicate și interceptări, e clar că sistemul judecătoresc acționează în complicitate cu alte autorități de stat pentru a-și atinge acest scop”, a conchis el.

Dorin Chirtoacă este învinuit în dosarul „parcărilor cu plată din Chișinău”, unde figurează mai mulți funcționari din cadrul Primăriei Capitalei, precum Nistor Grozavu, cercetat în stare de libertate, și Igor Gamrețchi, condamnat deja pe această cauză la doi ani de închisoare cu suspendare de prima instanță – sentință pe care instanța de recurs a modificat-o în 3 ani de închisoare cu suspendare.

Acesta a fost reținut pe data de 25 mai, iar la 28 iulie, a fost suspendat din funcția de primar general al Capitalei, în urma unui demers al procurorilor anticorupție, funcția fiind preluată de viceprimarul Nistor Grozavu și, ulterior, transmisă fostei șefe de la Gas Natural Fenosa, Silvia Radu.

Până în prezent, s-a aflat în arest la domiciliu, însă, de azi, primarul suspendat este eliberat sub control judiciar până pe data de 10 decembrie, fiind obligat să se prezinte în instanță luna viitoare pentru a se decide în privința prelungirii sau modificării măsurii aplicate.