Peste 2000 de locuitori ai R. Moldova s-au îmbolnăvit de gripă, iar alţi 30 au murit din cauza acestui virus de la începutul sezonului rece, comunică MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în perioada 01 octombrie 2018-17 martie 2019, în ţară au fost înregistrate 2071 cazuri gripă, 235 289 cazuri de infecţii respiratorii acute ale căilor respiratorii superioare  și 11 365 cazuri de infecții respiratorii acute severe. Totodată, în această perioadă s-au înregistrat 30 cazuri de deces confirmate cu prezența virusului gripal A(H1N1). Toate persoanele decedate nu au fost vaccinate împotriva gripei sezoniere.

În ultima săptămână, specialiştii au înregistrat 48 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 11 confirmate de laborator, 9066 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare și 434  cazuri de infecții respiratorii acute severe. Probele preluate de la bolnavii de gripă au arătat prezenţa virusului A(H1N1) şi A(H3N2).

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă cetăţenilor să nu recurgă la autotratament şi să se adreseze la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa. De asemenea, este necesar de a evita contactul bolnavilor cu femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat şi obezitate.