Cinci angajaţi ai Agenţiei Servicii Publice /ASP/, printre care doi şefi, au fost reţinuţi astăzi de ofițerii Centrului Național Anticorupție /CNA/, fiind suspectați de eliberarea ilegală a peste 600 de permise de conducere.

Potrivit datelor CNA, reținerile au avut loc în urma unor percheziții demarate în dimineața curentă la Agenţia Servicii Publice și la câteva școli auto, scrie Moldpres.

Conform sursei citate, afacerea cu permise a intrat în vizorul CNA încă anul trecut. În această perioadă, membrii grupului, format din şefi din cadrul ASP şi angajaţi ai patru şcoli auto din Chişinău, au fost urmăriţi de CNA, reuşindu-se documentarea a 393 de cazuri de fraudare a probelor teoretice şi 219 a celor practice. În cadrul documentării, s-a stabilit că pentru susţinerea acestora, se percepeau sume între 500 şi 1500 de euro.

Omenii legii au documentat și cazuri de susţinere a examenelor de către unii membri ai Comisiei în locul candidaţilor. Potrivit materialelor cauzei, în 9 la sută din cazurile investigate, candidaţii nu erau prezenţi la susţinerea probelor, iar un procent din nouă se aflau peste hotarele ţării.

În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu, iar dacă vor fi găsite vinovate, persoanele riscă până la 6 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la 5 la 10 ani. De asemenea, se examinează posibilitatea anulării permiselor, eliberate cu abateri.