Cinci persoane au fost trimise la închisoare în Turcia pentru că l-au „insultat” pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care crește numărul proceselor penale în interiorul și dincolo de granițele naționale, a informat miercuri agenția de presă Dogan, scrie Agerpres.

Cei cinci bărbați, originari din provincia Șanliurfa (sud), sunt acuzați că l-au înjurat pe șeful statului turc pe rețelele sociale, a precizat Dogan.

O altă persoană a fost arestată și ulterior eliberată, potrivit agenției amintite.

Procesele pentru insultă la adresa lui Recep Tayyip Erdogan s-au înmulțit după alegerea sa la conducerea statului în august 2014, semn al unei derive autoritare, potrivit adversarilor săi.

Procurorii turci au deschis deja 2.000 de cazuri contra unor artiști, jurnaliști ori simpli cetățeni.

Sancțiunile pronunțate pentru acest delict se limitează în cele mai multe cazuri la pedepse cu închisoarea cu suspendare, însă o femeie a fost condamnată pe 20 ianuarie la 11 luni de închisoare cu executare pentru un gest obscen la adresa lui Erdogan în cursul unei manifestații din martie 2014.

În Germania, două materiale satirice vizându-l pe Erdogan au tensionat în ultimele zile relațiile dintre Berlin și Ankara, care a cerut începerea urmăririi penale împotriva comediantului Jan Böhmermann după ce acesta l-a prezentat pe șeful statului turc ca pedofil și zoofil.

Guvernul german trebuie să anunțe în următoarele zile dacă autorizează urmărirea penală a comediantului pentru „insulte” la adresa reprezentantului unui stat străin, o crima pasibilă cu o pedeapsă de trei ani de închisoare.