Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și-a făcut publică astăzi echipa prezidențială, structura căreia a fost aprobată sâmbătă, a doua zi după învestire. Aceasta va fi formată din zece consilieri pe diverse domenii. Deocamdată însă, șeful statului și-a numit doar șeful Aparatului și șapte consilieri, candidaturile altor trei consilieri, în domeniul apărării şi securităţii naţionale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate; dezvoltării sociale; și relațiilor cu diaspora, urmând a fi identificate și propuse în timpul apropiat.

Realitatea.md vă prezintă mai jos informații din CV-urile consilierilor lui Igor Dodon:

Ruslan Flocea – secretar general al Aparatului Președintelui Igor Dodon

Ruslan Flocea a fost consilierul premierului Zinaida Greceanîi în perioada 2008-2009 și fost angajat al Centrul Naţional Anticorupţie. După reformarea instituției, acesta a condus Direcţia teritorială „Centru” a CNA.

Ion Ceban – Consilier în domeniul politic, purtător de cuvânt al președintelui

Ion Ceban este actualul președinte al fracțiunii PSRM în Consiliul municipal Chișinău, fost deputat comunist și socialist, dar și fost viceministru al Educației, Tineretului și Sportului din 2007 până în 2008. În septembrie 2012, acesta părăsește PCRM, alăturându-se foștilor lor colegi de fracțiune Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Veronica Abramciuc, care părăsise formațiunea cu un an înainte.

În 2015, după ce a susținut-o activ pe Zinaida Greceanîi la funcția de primar al municipiului Chișinău, Ion Ceban a ales funcția de consilier municipal, renunțând la cea de deputat în Parlament, unde a ajuns deputat socialist alegerile din 2014.

Maxim Lebedinschi – Consilier în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, reprezentant al preşedintelui Republicii Moldova în relaţiile cu Parlamentul şi Guvernul

Maxim Lebedinschi este în prezent membru al Comisiei Electorale Centrale înaintat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, după ce, în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, acesta a fost juristul PSRM și reprezentantul formațiunii la CEC.

Acesta este licențiat în drept, specializare Drept public, absolvind Facultatea de Drept a USM în 2008, iar în 2013 s-a înmatricular la studii post universitare, masterat, la ULIM. În 2012, Maxim Lebedinschi a fost consultant în cadrul Fundației de Binefacere „Soluția”, lansată de Igor Dodon, în 2013-2015 a fost reprezentant al deputaților socialiști în fața Curții Constituționale, iar din 2014 până în prezent – avocat și conducător al Biroului Asociat de Avocați „Lebedinsky & Partners”.

Andrei Neguța – Consilier în domeniul politicii externe

Andrei Neguța este deputat în Parlament, ajuns pe lista PSRM, și diplomat de carieră fiind fost ambasador al Moldovei în Franța (2003-2006) și în Rusia (2009-2012). Acesta a fost rechemat de la Moscova după ce a declarat, în cadrul unui interviu, că „retragerea înainte de termen a militarilor ruși din regiunea transnistreană ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât și întreaga regiune”.

În timpul aflării sale la Moscova, Andrei Neguța a fost contra-candidatul Zinaidei Greceanîi (ambii înaintați de PCRM) în cea de-a doua tentativă a alegerii președintelui de către Parlament din 3 iunie 2009, după care Vladimir Voronin a decis dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009. Neguța a fost membru al PCRM până în septembrie 2014.

Elena Gorelova – Consilier în domeniul economic

Elena Gorelova este doctor în economie și vicedirector al Centrului de Investigații Strategice și Reforme. În perioada Guvernului Tarlev, Elena Gorelova a activat în funcția de viceministru al Economiei.

În campania electorală pentru alegerile prezidențiale, aceasta a făcut parte din echipa lui Igor Dodon fiind implicată în elaborarea programului economic de dezvoltare a țării, reprezentându-l pe acesta în cadrul unei runde de dezbateri pe teme economice, organizate în campania electorală de IDIS „Viitorul” și Agenda Națională de Business (ANB).

Corneliu Popovici – Consilier în domeniul educației, culturii și cercetării

Corneliu Popovici este doctor în filozofie, a fost conferenţiar universitar la Academia de Administrare Publică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova (2002-2008), iar între 2006-2008, în urma unui decret semnat de președintele de atunci Vladimir Voronin, acesta a fost numit în funcţia de vicerector al Academiei.

Totodată, Popovici a fost vicepreşedinte al Societății pe Acțiuni „DAAC Hermes”, condusă de consilierul comunist în CMC și candidatul PCRM la funcția de primar al municipiului Chișinău, Vasili Chirtoca.

Ion Perju – Consilier în domeniul agroindustrial şi al administraţiei publice

Ion Perju a activat în guvernul condus de Zinaida Greceanîi, fiind fost viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, numit în 2008 și a activat până în noiembrie 2009.

Începând cu februarie 2010 și până în aprilie 2011 acesta a fost consultant internațional privind politica agricolă și siguranța alimentară la Banca Mondială în cadrul Proiectului de ameliorare a competitivității (ECP), iar din aprilie 2011 și până în februarie 2016 a activat în calitate de șef adjunct la DAI, proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor.

Din februarie 2016 este expert agro-alimentar la Banca Mondială, Proiectul de ameliorare a competitivității (ECP II) al Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO).

Vasile Șova – Consilier în domeniul reintegrării

Vasile Șova este fost unul dintre cei mai longevivi miniștri din Republica Moldova, activând în calitate de ministru al Reintegrării începând cu decembrie 2002 și până în septembrie 2009. Acesta a fost, de asemenea, și deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în trei legislaturi (1990-1994, 2009-2010 și 2010-2014).

În 1994 Vasile Șova a activat la Ministerul Afacerilor Externe, unde a îndeplinit pe rând funcțiile de șef de secție, șef adjunct a Direcției CSI (1994-1995), viceministru al afacerilor externe (1995-1998) și ambasador al Republicii Moldova în China (1998-2002).