1397139794moskvaCirca 243 de mii de cetățeni ai R. Moldova, care la moment se află ilegal pe teritoriul Federației Ruse, sunt în zona de risc. Aceștia, în orice moment, pot primi interdicție de intrare pe teritoriul rus. O declaraţie în acest sens a fost făcută astăzi, 23 aprilie, de către președintele Congresului Diasporei Moldovenești în Rusia, Alexandr Kalinin, în cadrul unei conferințe de presă.
În numai o lună de zile,  la circa 20 de mii de cetățeni ai R. Moldova li s-au aplicat interdicţii de şedere pe teritoriul Rusiei, iar de la începutul anului curent, 16 mii de moldoveni s-au reîntors în țară pe motivul interdicţiilor impuse.
Din 1 ianuarie Federația Rusă a adoptat o lege, potrivit căreia cetățenii străini se pot afla în Rusia 3 luni, timp de jumătate de an. Potrivit președintelui Congresului Diasporei Moldovenești, Alexandr Kalinin, mulți dintre moldoveni, după expirarea termenului de şedere nu revin acasă, de teamă că nu se vor putea întoarce în Rusia. Acesta susţine că, moldovenii nu sunt informați privind această lege, de aceea riscă să obțină interdicție.
„Cu părere de rău, moldovenii n-au înțeles până la sfârșit această lege. Atunci când trec frontiera, ei trebuie neapărat să completeze fișa de migrație, unde să menționeze scopul vizitei, acesta fiind „unul de lucru”. Astfel, ei pot obține ușor permisul de muncă și fișa de migrație, după care se pot afla pe teritoriul rus până la un an”, a mai spus șeful diasporei moldovenești din Rusia.
Acesta a menționat că interdicția de a intra pe teritoriul Federației Ruse este foarte ușor de impus. „Dacă ai două încălcări administrative în timpul în care te afli pe acest teritoriu, automat ți se impune interdicția. Spre exemplu, ai fumat într-un loc în care fumatul este interzis sau ai încălcat regulile de circulație, automat la trecerea frontierei ți se interzice să mai intri în această țară”, a precizat Alexandr Kalinin.
Menționăm că Congresul Diasporei Moldovenești desfășoară în R. Moldova, câteva seminare prin care informează cetățenii despre eventualele greșeli, pe care le pot comite atunci, când se află pe teritoriul Federația Ruse și pentru care obțin interdicție sau deport.
Sursa: Politik.md