Comisarul Uniunii Europene pentru pentru politică de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, va efectua o vizită în Republica Moldova până la sfârşitul lunii iulie. Un acord în acest sens a fost atins joi, în cadrul convorbirii telefonice cu Prim-ministrul Pavel Filip.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la serviciul de presă al Guvernului, reprezentantul UE a spus că vizita îi va oferi o ocazie bună pentru a puncta realizările obţinute şi a trasa priorităţile cooperării între Republica Moldova şi Uniunea Europeană pentru etapa următoare.

Premierul a informat că până la moment au fost realizate peste 63% din acţiunile prevăzute în foaia de parcurs a reformelor prioritare.

„Am înregistrat progrese considerabile în realizarea acţiunilor din Foaia de parcurs care vizează reforma justiţiei, dezvoltarea unui mediu de afaceri atractiv, consolidarea sistemului bancar, domeniul energetic. Săptămâna viitoare în Parlament urmează a fi adoptat proiectul de lege cu privire la integritate. Până la sfârşitul lunii iulie sperăm să fie realizate integral toate acţiunile incluse în Foaia de parcurs”, a subliniat Premierul.

De asemenea, şeful Cabinetului de miniştri s-a referit la dialogul cu Fondul Monetar Internaţional şi viitoarea misiune FMI, care este aşteptată la Chişinău în perioada 5-15 iulie curent, pentru a negocia un nou Acord de colaborare cu FMI.

Johannes Hahn a încurajat autoritățile de la Chișinău să continue să acționeze cu fermitate în vederea implementării reformelor şi să menţină dialogul cu societatea civilă.