Deținuții aflați în custodia poliției vor avea parte de protecție sporită și condiții mai bune. Aceste prevederi se includ în Planul de acţiuni privind reducerea relelor tratamente, abuzului şi discriminării faţă de persoanele aflate în custodia Poliţiei pentru anii 2017-2020, document adoptat astăzi de către Cabinetul de miniștri.

„Documentul vine să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de detenție și transportare a persoanelor deţinute, precum și la sporirea siguranţei cetățenilor aflaţi în custodia Poliției. Totodată, implementarea acţiunilor propuse va avea un impact pozitiv şi în raport cu angajaţii Poliţiei care realizează misiuni de pază şi escortă, aceştia urmând să beneficieze de condiţii de muncă mai bune.

Printre obiectivele Planului se numără: revizuirea şi armonizarea cadrului normativ, îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi a infrastructurii izolatoarelor de detenţie provizorie din cadrul Poliţiei, îmbunătăţirea condiţiilor de transportare a persoanelor reţinute/arestate în procesul urmăririi penale”, se spune în comunicatul emis de către Executiv.

De asemenea, documentul prevede renovarea a minim 15 izolatoare de detenție provizorie, cumpărarea a 25 de unități de transport specializate pentru persoanele aflate în custodia poliția, dar și renovarea a 100 de celule.

Totodată 200 de angajați ai poliției vor fi instruiți în materie de respectare a drepturilor omului.

„Costul estimativ al măsurilor prevăzute în Planul de acţiuni constituie aproximativ 49,2 milioane lei, peste 85% din sumă fiind acoperită din contul surselor financiare alocate de Uniunea Europeană”, comunică Guvernul.