DSC_0084În ultimele 24 de ore la posturile vamale amplasate la frontiera moldo-română au fost reţinute mai multe loturi cu mărfuri de larg consum, de brand.
 
Primul caz a fost înregistrat la postul vamal Leuşeni, unde în cadrul controlului vamal declanșat asupra unui mijloc de transport de model „Mercedes-Benz” cu numere de înmatriculare de Hâncești, care se deplasa din Marea Britanie în Republica Moldova, transportînd colete și transmisiuni, au fost depistate zeci de perechi de încălțăminte de marca „DUNLOP”.
 
Lotul de marfă era tăinuit într-o geantă imensă, localizată în compartimentul marfar printre alte transmisiuni și colete.

Valoarea bunurilor transportate ilegal a fost estimată la zeci de mii lei, dar cu precizie urmează a fi stabilită de către specialiștii în domeniul valorii în vamă.
 
Cel de-al doilea caz a fost înregistrat la pista de control „intrare autoturisme în RM” a postului vamal Sculeni. Pentru efectuarea controlului vamal s-a prezentat un  mijlocul de transport de model „Mercedes Benz” cu numere de înmatriculare de Edineț, la volanul căruia se afla un cetățean moldovean.
Controlului vamal șoferul a declarat, că transportă doar lucruri personale.
 
În urma efectuării controlului fizic al mijlocului de transport, în compartimentul marfar într-un colet au fost depistate, la fel ca şi î cazul precedent,  zeci de  perechi de încălțăminte  de brand, mai exact – ,,Love Shoes’’, ,,Like Shoes’’ și ,,M’C Paris’’, 24 buc. ceasuri de mînă de model ,,HX“, iar în alte două colete au fost depistate piese auto uzate, sisteme de navigație de model ,,Tom Tom” și ,,Vaio Moov M – 400” și motoare electrice uzate.

De menționat, că bunurile valoarea cărora se estimează la sute mii lei nu au fost declarate sau prezentate controlului vamal în forma stabilită de lege.
 
Evident că bunurile depistate în ambele cazuri erau destinate comercializării pe piaţa internă a Republicii Moldova, din vînzarea cărora urma a fi obţinut un profit considerabil. Marfa a fost reținută în vederea confiscării.
 
Mai mult, dacă pînă în prezent cei care utilizau mijloacele de transport în baza de mandat la săvîrşirea contravenţiei potrivit legislaţiei mijlocul de transport nu putea fi supus confiscării, astăzi sunt aplicate sancţiuni mai dure faţă de aceştia. Reieterăm, că au fost operate modificări în Codul Contravenţional, cei care continuă să aplice metode meschine de fraudare, sunt pedepsiţi cu amenzi usturătoare, fiind confiscat mijlocul de transport sau percepută contravaloarea acestuia.