Parlamentul a constituit Consiliul pentru Integrare Europeană, care va monitoriza procesul de implementare a Acordului de Asociere Republica Moldova – UE și va asigura implementarea Programului legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul Acordului de Asociere.

Totodată, Consiliul va coordona aspectele ce țin de implementarea politicii de integrare europeană și va organiza audieri publice la acest subiect, va exercita controlul parlamentar asupra implementării Acordului de Asociere și a celui de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător cu UE.

Deputații membri ai Consiliului vor participa la elaborarea unei strategii pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și vor monitoriza activitatea și prestația delegațiilor parlamentare în forurile europene.

De asemenea, Consiliul Parlamentar pentru Integrare Europeană va fi în drept să solicite Guvernului să prezinte informații privind integrarea europeană, să audieze membrii Guvernului și să emită opinii asupra poziției Republicii Moldova în relația cu UE, să monitorizeze negocierile dintre Guvern și instituțiile UE, să exercite control asupra Guvernului în ceea ce privește utilizarea instrumentelor financiare și a asistenței europene.

Consiliul va fi informat periodic de Guvern, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, despre subiecte de interes pentru Republica Moldova, aflate pe agenda europeană, rezultatele negocierilor, gradul de îndeplinire a angajamentelor de armonizare a legislației, proiectele de legi care vor fi înaintate de Guvern Parlamentului în vederea implementării rezultatelor negocierilor cu UE, modul de utilizare a fondurilor europene.

Potrivit Regulamentului de funcționare, Consiliul Parlamentar pentru Integrare Europeană se întrunește o dată pe lună, de regulă, în ședințe publice.