corneliu_gurin Procurorul General, Corneliu Gurin şi Preşedntele Eurojust, Michèle Coninsx au semnat astăzi, 10 iulie 2014, la Haga, Olanda, Acordul de cooperare dintre Republica Moldova şi EUROJUST, agenţie a Uniunii Europene care coordonează acţiunile autorităţilor competente din statele membre în domeniul cooperării judiciare împotriva formelor grave ale criminalităţii.

Semnarea Acordului cu Eurojust este una din priorităţile Planului de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE şi a Matricei de politici privind Suportul bugetar în contextul Dialogului pe Vize pentru anii 2014-2016. De asemenea, această acţiune constituie o recomandare a experţilor europeni ca urmare a evaluării activităţii de combatere a crimei organizate şi cooperării internaţionale în materie penală, ceea ce va facilita esenţial eforturile organelor de drept în combaterea crimei transfrontaliere organizate şi posibilităţile acumulării probelor în arealul European.

Autoritatea competentă pentru executarea prevederilor respectivului Acord, din partea statului nostru, este Procuratura Republicii Moldova. Acordul de cooperare prevede posibilitatea Republicii Moldova de a detaşa un procuror de legătură la Eurojust, iar pentru Eurojust – de a delega un magistrat de legătură în Republica Moldova.

Eurojust are deja încheiate acorduri de cooperare cu următoarele state terţe: Norvegia, Islanda, SUA, Croaţia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Liechtenstein și Elveţia, și se află în negocieri cu alte state terţe. Cooperarea dintre Eurojust și statele terţe permite accelerarea sau facilitarea executării cererilor de extrădare și celor de asistenţă judiciară reciprocă.

Procurorul General, Corneliu Gurin a declarat că semnarea Acordului de Cooperare reprezintă o nouă etapă de parteneriat dinamic, care va permite de a riposta infracţiunilor grave, în special a celor de criminalitate organizată și a terorismului. Acest acord este benefic pentru ambele părţi și este încă un pas pentru ralierea Republicii Moldova la standardele şi principiile internaţionale în materie de cooperare a instituţiilor statului de drept.

La rîndul său, Preşedintele Eurojust, Michèle Coninsx a menţionat că Eurojust semnează Acordul de cooperare cu Republica Moldova într-un moment ce subliniază aprofundarea cooperării cu organismele UE şi dorinţa Eurojust de a lupta împotriva autorilor crimelor transfrontaliere, indiferent de locaţia lor.” /Serviciul de presă al Procuraturii Generale/