Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Duminica Floriilor. Sărbătoarea comemorează un eveniment menţionat în toate cele patru evanghelii – intrarea lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor, informează MOLDPRES.

Potrivit preoţilor, intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim este singurul moment din viaţa sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca împărat. Duminica Floriilor este precedată de sâmbăta lui Lazăr, zi în care biserica pomeneşte minunea învierii din morţi a lui Lazăr, iar primirea triumfală ce i s-a făcut lui Iisus în Ierusalim a fost determinată de această minune premergătoare.

Duminica Floriilor este o sărbătoare creştină fără dată exactă, marcată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paştelui. În această zi se sfinţesc prin rugăciune şi stropire cu agheasmă ramuri înmugurite de salcie, ca simbol al biruinţei vieţii asupra morţii. Crenguţele de salcie amintesc de ramurile de finic şi de măslin cu care a fost întâmpinat Mântuitorul.

În popor există mai multe obiceiuri legate de Florii. După slujba de la biserică, credincioşii pun ramuri de salcie la icoane, geamuri, uşi, porţi, în grajduri, la morminte, pe ramurile pomilor fructiferi, pe butucii viţei-de-vie, pe stupi etc. Se consideră că ramurile de salcie sfinţite vor aduce sănătate şi belşug în gospodărie. În unele sate, mâțișorii de pe ramura de salcie erau aruncați în curte când începea să bată grindina. Însă, ramurile de salcie aveau în principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate.

Ramura de salcie sfințită era utilizată și în scopuri terapeutice. Oamenii înghițeau mâțișori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriți de diferite boli. Bătrânele se încingeau cu salcia ca să nu le mai doară șalele. Există și obiceiul ca părinții să-și lovească copiii cu nuielușa de salcie, când veneau de la biserica. Credeau că așa vor crește sănătoși și înțelepți.

De asemenea, creştinii care ţin post au în Duminica Floriilor dezlegare la peşte şi vin. Se spune că preparatele au putere de vindecare asupra celor care le prepară şi apoi le mănâncă. Floriile deschid și cea mai importantă săptămână din postul Paștelui, Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, de după cele 40 zile de post.

De Florii sunt omagiaţi toţi cei care au nume de floare sau strâns legate de aceasta: Camelia, Viorica, Viorel, Violeta, Florica, Florina, Violeta, Viorel, Florin, Florentina, Lilia, Gheorghina, Crina, Călin, Narcisa, Lăcrămioara, Laura, Laurenţiu, Margareta, Codruţ ş.a.

Duminica Floriilor este o sărbătoare ce simbolizează dorința tuturor de a avea o viață la fel de ușoară, frumoasă ca și florile.