logo-onu 13 colective artistice de pe ambele maluri ale Nistrului și din Viniţa (Ukraina) au evoluat astăzi împreună în cadrul Festivalului folcloric „Nistrule, pe malul tău”. Cea de-a cincea ediție a festivalului a fost organizată în acest an în Casa de Cultură din satul Coșnita, Dubăsari, reconstruită recent din fonduri europene în cadrul Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

Un local care apropie malurile Nistrului. Așa au caracterizat Casa de Cultură locuitorii din Coșnița și satele vecine, precum şi oaspeţii prezenți la eveniment. Amplasarea geografică comodă şi capacitatea de peste 350 de locuri fac din Casa de Cultură o locaţie perfectă pentru desfăşurarea activităţilor culturale din regiune, însă nu putea fi utilizată din cauza condiţiilor precare în care se afla. Cu un buget de peste 97 mii Euro oferiţi de Uniunea Europeană şi alţi 48 mii 146 Euro investiţi până la moment de Consiliul raional Dubăsari, Casa de Cultură din Coşniţa, construită acum 75 de ani, a trecut în câteva luni printr-o transformare radicală. A fost renovat acoperişul instituţiei, sistemele de încălzire, ventilare şi de canalizare, au fost reabilitate reţelele electrice şi au fost schimbate uşile şi ferestrele. De asemenea, a fost renovat interiorul şi exteriorul edificiului şi a fost dotat cu echipamentul de sonorizare şi mobilierul necesar.

“De astăzi, acest local devine un centru cultural comun al artiştilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Drept dovadă este acest festival şi expoziţia minunată de lucrări de artizanat. Sunt convins că arta uneşte oamenii şi îi face mai buni. Prin finanţarea lucrărilor de reconstrucţie a acestui edificiu, ca şi a altor proiecte de promovare a încrederii la Nistru, Uniunea Europeană aduce beneficii concrete oamenilor de pe ambele maluri. Acest proiect contribuie la apropierea lor în vederea soluţionării problemelor comune şi ridicării nivelului de trai. Asistența Uniunii Europene pentru raionul Dubăsari nu se opreşte aici. Există alte 11 proiecte de infrastructură socială care sunt realizate în parteneriat cu PNUD și care îmbunătățesc calitatea vieții oamenilor din regiune”, a menţionat Ambasadorul Pirkka Tapiola, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova.

În cadrul evenimentului a fost inaugurat și Biroul Comun de Informații și Servicii (BCIS) găzduit de Casa de Cultură din Coșnița. BCIS, creat cu asistența financiară a Uniunii Europene (în valoare de 16 mii 214 Euro) în parteneriat cu PNUD și UN Women, reunește prestatorii de servicii din sectorul public, privat și neguvernamental sub același acoperiș, pentru ca împreună să ofere oamenilor de pe ambele maluri informații și servicii de calitate în mod coordonat. Datorită activităţii echipei mobile a BCIS, pe parcursul ultimelor patru luni, aproximativ 130 de femei și bărbați au găsit soluții pentru problemele lor din domeniul protecţiei sociale, angajării în câmpul muncii, cadastru etc.

Casa de Cultură din Coşniţa este unul din cele 40 de proiecte de infrastructură socială care sunt realizate cu asistenţa financiară a Uniunii Europene în cadrul Programului UE-PNUD de promovare a încrederii, contribuind direct la îmbunătățirea calității vieții a peste 120 mii de oameni de pe cele două maluri ale Nistrului. Numai pe parcursul ultimilor doi ani, raionul Dubăsari a beneficiat din partea Programului UE-PNUD de peste 1 milion 168 mii Euro pentru realizarea a 12 proiecte de infrastructură socială.

Programul UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” este implementat în perioada 2012-2015, cu un buget total de 10,6 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (9,5 milioane Euro) și PNUD (1,1 milioane Euro). Pe lângă proiectele de renovare a infrastructurii, Programul UE-PNUD sprijină financiar şi tehnic proiecte comune în alte patru domenii-cheie: dezvoltarea afacerilor, a societăţii civile, ocrotirea sănătăţii şi protecţia mediului ambiant.

Mai mult despre Programul UE-PNUD de promovare a încrederii:
http://www.md.undp.org/confidence-building-measures-programme-projects/