Curtea de Apel Chișinău a emis o hotărâre prin care a aprobat solicitarea lui Marian Lupu privind retragerea din cursa electorală. Prin urmare, în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei Electorale Centrale, membrii CEC urmează să abroge decizia privind înregistrarea candidatului Partidului Democrat din Moldova la funcția de președinte și să dispună aplicarea ștampilei cu mențiunea „Retras” în dreptul candidatului PD din buletinele de vot, informează Realitatea.

 

Informația privind satisfacerea solicitării candidatului democrat a fost confirmată pentru Realitatea.md de către deputatul Sergiu Sîrbu, șeful staffului electoral al lui Marian Lupu în cadrul acestor alegeri prezidențiale.

„Astăzi, la ora 15:00, la CEC, urmează să se abroge decizia privind înregistrarea candidatului Marian Lupu și va fi pus punctul final”, a spus Sîrbu.

Ședința Curții de Apel Chișinău în privința solicitării lui Marian Lupu a avut loc astăzi, cu începere de la ora 11:00.

Realitatea.md amintește că potrivit Codului electoral, „concurentul electoral poate să-şi retragă candidatura printr-o declaraţie scrisă, adresată organului electoral care l-a înregistrat, dar nu mai târziu de 7 zile până la ziua alegerilor”. Astfel, ținând cont că Marian Lupu a anunțat despre intenția de a se retrage din cursă cu 4 zile înaintea alegerilor, președintele CEC, Alina Russu a menționat pentru Realitatea.md că „voința exprimată de concurentul electoral nu poate fi îngrădită de o normă juridică, deoarece prin definiţie, inclusiv, principiile de drept stabilesc că, voinţa persoanei pentru a deveni voinţă juridică trebuie sa întrunească condiţiile de deliberare conştientă, să fie liberă şi să fie declarată”.

Astfel, o atare decizie poate fi luată doar de Curtea de Apel Chișinău. „Sunt două posibilități. Sau concurentul electoral se adresează direct în instanță, sau dacă ni se adresează nouă cu această solicitare, ne adresăm noi la Curtea de Apel”, a declarat președintele CEC.

Cererea de retragere a lui Marian Lupu din cursa electorală a fost depusă oficial la Comisia Electorală Centrală în dimineața zilei de joi, 27 octombrie.