CEDOCurtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat Guvernelor Moldovei și Federației Ruse cazul lui Vadim Pogorlețchi, cetățean al Federației Ruse, deținut ilegal în „închisoarea” din Hlinaia din regiunea transnistreană, în condiții inumane.

În perioada anilor 2000-2008, dl Pogorlețchi a fost administrator al unor publicații social-politice din regiune, precum: „Днестровский Курьер”,„Руский рубеж”,„Новый днестровский курьер”; „Руский прорыв”.Majoritatea articolelor publicate în aceste ziare aveau un caracter politic și critică la adresa regimului de la Tiraspol.

La 03 mai 2010 Vadim Pogorlețchi a fost sechestrat de reprezentanții așa zisului serviciul vamal al regiunii la punctul de control „Pervomaisk”. Ulterior a fost transportat și plasat în subsolul „izolatorului de detenție preventivă al Direcției de miliție” din or.Tiraspol, unde a fost deținut în condiții inumane. În aprilie 2012, a fost condamnat la 7 ani privare de libertate în închisoare cu regim sever.

Reclamantul a sesizat Curtea invocând violările drepturilor sale prevăzute de Articolul 3 al Convenției,manifestate prin ținerea prelungită în detenție ilegalădetenția în condiții anti sanitare, neacordarea, în timpul detenției, a asistenței medicale și prin acest fapt provocând-se consecințe negative ireversibile pentru sănătatea; de Articolul 5 al Convenției manifestate prin reținerea sa de persoane neîmputernicite cu această competentă și detenția prelungită în lipsa unui temei legal decisă de o instanță ilegală; de Articolul 13 al Convenției cu privire la lipsa remediilor efective naționale pentru redresarea violărilor deplânse de reclamant la articolele 3 și 5 ale Convenției.