La nivelul Ambasadei României la Ciudad de Mexico a fost înregistrată o solicitare de asistenţă consulară din partea familiei a doi turişti de cetăţenie română, aflaţi în zonă, aceştia fiind în acest moment în siguranţă, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit MAE, celula de criză pentru coordonarea intervenţiilor misiunilor diplomatice din zona afectată de uraganul IRMA gestionează şi situaţia generată de cutremurul produs în Mexic.

„Până în prezent, la nivelul Ambasadei României la Ciudad de Mexico a fost înregistrată o solicitare de asistenţă consulară din partea familiei a doi turişti de cetăţenie română, aflaţi în zona. În urma demersurilor întreprinse de Celula de Criză a MAE, prin misiunea diplomatică, cei doi cetăţeni români au fost identificaţi, fiind în acest moment în siguranţă”, arată Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat de presă remis vineri MEDIAFAX.

Cel puţin 15 persoane au decedat în urma cutremurului cu o magnitudine de 8,2 grade care s-a produs vineri dimineaţă în largul coastelor sud-vestice ale Mexicului, informează agenţia de ştiri Dpa. Epicentrul a avut loc la aproximativ 100 km de sud-vestul oraşului Pijijiapan şi a avut o adâncime de 35 km.

O avertizare de tsunami a fost emisă pentru statele Mexic, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama şi Honduras. Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto a afirmat că acesta a fost cel mai puternic seism care a afectat ţara în ultimul secol şi a recomandat cetăţenilor din zonă să rămână vigilenţi în condiţiile în care cutremurul a fost urmat de mai multe replici, unele cu o magnitudine de peste 5 grade. Nieto a mai precizat că aproximativ 50 de milioane de mexicani au resimţit seismul.

Zece persoane au decedat în statul Oaxaca, alte trei în Chiapas şi două în localităţi din statul Tabasco. Un hotel din oraşul Matias Romero s-a prăbuşit, însă nu au fost înregistrate victime în acest caz, potrivit autorităţilor.