România va servi drept model de integrare europeană pentru Republica Moldova, iar relaţiile bilaterale dintre cele două state vor accelera reformele. De această părere este noul ambasador al statului vecin în Republica Moldova, care îşi începe de astăzi mandatul. Diplomat de profesie, Daniel Ioniţă mizează pe sprijinul autorităţilor din România şi pe cooperarea Chişinăului.

Daniel Ioniţă susţine că Republica Moldova e o prioritate strategică în acţiunea externă a statului român.

„Principiile fundamentale ale mandatului meu sunt continuitate, consolidare, perseverenţă şi diversificare a relaţiilor bilaterale. Plec la drum încărcat de optimism şi speranţe”, a menţionat Ioniţă.

Noul ambasador al României la Chişinău spune că ţara noastră trebuie să-şi recâştige poziţia de cel mai avansat partener estic în relaţiile cu UE: „Atât partenerii europeni, cât şi SUA aşteaptă acum un angajament serios al Chişinăului faţă de programul de reforme. E nevoie de fapte, nu de declaraţii. ”

Daniel Ioniţă afirmă că pe durata mandatului său, România va continua să implementeze cât mai multe proiecte investiţionale în Republica Moldova: „Avem proiecte care s-au dovedit a fi de succes şi care vor continua microbuzele şcolare şi programele de renovare a şcolilor şi grădiniţelor. Dosarul energetic e unul important, extensia SMURD în Moldova şi bursele pentru elevi şi studenţi”.

Daniel Ioniţă are 20 de ani de experienţă în cadrul Ministerului de Externe al României. A fost ambasador al României în Regatul Norvegiei, iar în perioada 2006 – 2010 a asigurat conducerea direcţiei NATO în cadrul Ministerului de Externe de la Bucureşti.

Publika TV