Cunoscut editorialist, Nicolae Negru, îl critică dur pe liderul Platformei DA, Andrei Năstase pentru că s-a aliniat cu interesele Rusiei și compromite Platforma DA.

Jurnalistul a dedicat un editorial ultimelor mișcări în tabăra opoziției și anume că Platformei DA și Partidului Nostru încearcă să facă front comun prin organizarea unor proteste masive. Nicolae Negru se întreabă de ce intră Andrei Năstase în cârdășie cu Renato Usatâi, din ambiție, lipsă de viziune sau amorul interesului rusesc.

„De ce intră Andrei Năstase în cârdășie cu Usatâi, care e ghidat de FSB? Din ambiție, lipsă de viziune sau amorul interesului rusesc? Sau poate de dragul lui Platon Veaceslav, cerut să fie trimis acasă de procurorii anticorupție de la Chișinău? Să existe relații financiare între Platon și PDA?”, se întreabă jurnalistul. O fi existând o legătură directă între Platon și Usatâi sau aceasta este mediată de FSB, care, după cum scrie presa ucraineană, se află în spatele „raiderului nr 1 din CSI”, se mai întreabă Jurnalistul.

Autorul face referire, în acest context, la „eveniment care poate deranja serios Moscova”. El reamintește că Bucureștiul a decis să ofere Chișinăului pe 24 august prima tranșă de 60 milioane de euro din împrumutul de 150 de milioane de euro, acordat Republicii Moldova. Acești bani sunt salvatori pentru stabilitatea politică în regiunea noastră, ai spune jurnalistul.

„Năstase consideră că o „acţiune de amploare”, dacă va fi susţinută de „întreagă societate”, „are şanse majore să se soldeze cu căderea regimului actual şi organizarea unui scrutin prezidenţial liber şi corect, după care, în foarte scurt timp, să fie organizate alegeri parlamentare anticipate şi resetarea cardinală a întregii clase politice”. Dacă protestele vor fi pașnice, guvernul nu are cum cădea, dacă însă nu vor fi… apare întrebarea de unde știe Năstase? Apelul PDA conține multe afirmații cu care suntem de acord, dar odată ce SUA au început investigarea dispariții miliardului din rezervele BNM (ceea ce ar putea fi adevărat, deși Washingtonul nu confirmă și nici nu infirmă acest fapt), de ce ne-am grăbi cu alegerile parlamentare anticipate, de ce nu am aștepta să clarificăm cum s-au întâmplat lucrurile în realitate, ca să nu se întâmple să aducem la putere alți oligarhi din umbră? S-a angajat cumva Andrei Năstase să-i aburce la putere pe Dodon și Usatâi?”, a scris Negru.

În opinia lui Negru, Platforma „Demnitate și Adevăr” se compromite enorm prin acest demers de aliere cu „Partidul Nostru” și liderul său obscur, de factură fesebistă, consideră Negru. Cu siguranță, simpatizanții proeuropeni nu vor răspunde la acest apel provocator și trădător, mai spune acesta. Ar fi interesant, în opinia lui lui Nicolae Negru, ca societatea să afle și poziția Partidului ”Demnitate și Adevăr” în chestiunea destabilizării Republicii Moldova și blocării alegerilor prezidențiale.

„De ce vorbește doar Platforma? Este tăcerea lui Andrei Năstase ca lider de partid un semnal de dezacord față de poziția sa de lider de paltformă civică, de înțelegere a riscului, a faptului că se compromite personal și compromite partidul ”Demnitate și Adevăr”, care s-a angajat să lupte cu oligarhia, nu să facă jocul Rusiei în Republica Moldova? Oricum, dedublarea aceasta ridică semne de întrebare, e un indiciu de schizofrenie”, se întreabă Negru.

Timpul.md