02bccdd37ad573c14bd5d1490037ba7a

Preşedintele american, Barack Obama, a propus, marţi, la Varşovia un miliard de dolari pentru dislocarea de noi forţe americane, terestre, aeriene şi navale, în Europa de Est, preocupată de criza ucraineană.

Această „iniţiativă pentru a asigura Europa” trebuie aprobată de Congres. Ea trebuie să servească şi dezvoltării capacităţilor ţărilor care nu sunt membre NATO, cum ar fi Ucraina, Georgia şi R. Moldova, pentru a le permite să coopereze cu SUA şi aliaţii lor occidentali şi să-şi consolideze propria apărare, a anunţat Casa Albă.

De menționat că liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, care a întreprins recent o vizită în SUA, a atras atenția interlocutorilor săi despre necesitatea fortificării securității regionale, precum și necesitatea unor garanții din partea Occidentului ca să fie protejată suveranitatea și integritatea țărilor din Europa de Est.

„Suntem cu toții conștienți că lumea s-a schimbat după evenimentele din Crimeea. Lumea, inclusiv R. Moldova, are nevoie de garanții pentru a-și proteja suveranitatea. Dacă alt sistem de securitate nu există pentru R. Moldova, atunci trebuie să atragem atenția la cele existente”, a menționat Filat când a fost întrebat despre o posibilă aderare la NATO. În același timp, liberal-democratul a spus că nu trebuie să anticipăm evenimentele privind o eventuală aderare la NATO, pentru că Legea Supremă trebuie respectată. Filat a punctat că R. Moldova și-ar dori un parteneriat cu NATO, la fel cum o face și Federația Rusă.

Sursa: Ziarul Naţional