ue Purtătorul de cuvânt pe probleme de comerț al UE, John Clancy, a declarat:

UE regretă decizia autorităților ruse de a interzice exportul anumitor produse din carne din Moldova (carne de vită procesată, carne de cal, miel și porc, conform informațiilor din media) în aceeași zi care coincide cu ziua ratificării Acordului de Asociere/DCFTA UE-Moldova de către Parlamentul Republicii Moldova (miercuri 2 iulie 2014).

Vom lua legătura cu partenerii din Moldova pentru a înțelege toate faptele ce țin de această interdicție impusă de către autoritățile din Rusia și sperăm că această situație dintre Moscova și Chișinău va fi rezolvată cât mai curând, conform regulilor Organizației Mondiale a Comerțului.

UE readuce aminte că acordul de asociere și DCFTA UE-Moldova este compatibil cu acordurile preferențiale de comerț între Rusia și Moldova și că nu există niciun impact negativ asupra acestora. De fapt, UE cheamă ambele părți să continue consolidarea relațiilor comerciale spre beneficiul populației, a consumatorilor și a economiilor din Moldova și Rusia.

Ratificarea de ieri a AA/DCFTA de către Parlamentul Moldovei este o dovadă a alegerii democratice a poporului moldovenesc de a consolida relațiile cu UE și noi salutăm cu căldură această decizie și anticipăm cu bucurie implementarea AA/DCFTA, care se preconizează să înceapă în toamnă (1 octombrie).