Comitetul Parlamentar de Asociere RM – UE a aprobat la finele săptămânii trecute o declarație în care este indicată necesitatea de a oferi Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei o serie de beneficii suplimentare pentru înregistrarea progreselor substanțiale în procesul de implementare a reformelor legate de Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb.
În textul declarației, în mod special la punctul 24, se subliniază importanța oferită de beneficiile suplimentare pentru aprofundarea relațiilor dintre UE și statele din Parteneriatul Estic Plus. Printre noile oportunități se numără crearea unui fond fiduciar pentru Moldova, Ucraina și Georgia, menit să finanțeze proiecte publice și private în infrastructura socială și economică.
De asemenea, se prevede eliminarea tarifelor de roaming și dezvoltarea unei rețele de conexiuni de bandă largă. Mai mult, în declarație sunt indicate perspectivele pe termen lung de aderare la Uniunea Europeană și conectarea la spațiul energetic al țărilor membre.
Totodată, sunt menționate și alte oportunități pentru Moldova, Ucraina și Georgia, printre care aderarea la spațiul Schengen, integrarea în rețelele de transport ale UE, crearea parteneriatelor industriale sau participarea sporită la programele și agențiile UE.
Printre recomandările subliniate de Comitetul Parlamentar de Asociere RM-UE se numără necesitatea continuării procesului de reformă, lupta împotriva corupției și evitarea polarizării societății pe parcursul anului 2018, care este unul electoral.