„Bună ziua,

Am revenit din vizita în Germania, vreau să vă zic că am avut discuții foarte bune pe tot ce înseamnă relațiile bilaterale și agenda noastră europeană, și înţelegerea problemelor și provocărilor cu care ne confruntăm, și interes pentru a investi în Republica Moldova, și interes de a ne susține în reformarea justiției ceea ce este foarte bine, ceea ce, dle ministru (Oleg Efrim), am început să discutăm cu dumneavoastră, cu olandezii și după asta cu Comisarul pentru Afaceri Interne a Comisiei Europene, iată acum și Berlinul este foarte interesat să ne sprijine masiv în reformarea instituțiilor de drept.

Trebuie să continuăm discuțiile și cu colegii de la Comisie pentru a vedea exact cum s-au realizat astfel de programe în țările fost candidate și actualele candidate de aderare la UE, fiindcă noi am zis chiar dacă nu suntem încă țară-candidat, dar acționăm după logica de pre-aderare și știm foarte bine că reforma în justiție și lupta cu corupția este cel mai complicat, dar și cel mai necesar pentru a face astfel încât și oamenii să aibă încredere în instituțiile statului, și partenerii noștri să aibă încredere în faptul că noi suntem serioși nu doar la nivel de declarații, dar și la nivel de acțiuni.

O să mai avem ședințe și vă voi da detalii, dar, încă o dată – faptul că în patru ani și jumătate cu toții am investit eforturi în relația cu Germania cred că a generat reacții pozitive, o înțelegere foarte bună, după cum vă spuneam, și interes de a ne sprijini.

Este prima ședință la care participă colegul nostru viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Adrian Candu și îl salutăm. Adriane, îți dorim succese în această echipă, care și-a demonstrat capacitatea de a acționa într-o manieră coerentă și consistentă și sunt convins că energia și tinerețea cu care vii, și elanul, dar și experiența o să contribuie la avansarea noastră. Dl Lazăr a fost ales astăzi în funcția de președinte al CCI, l-am felicitat la telefon, astăzi nu va fi aici, dar vom discuta și despre felul cum vom putea revigora activitatea Camerei de Comerț și Industrie – o instituție extrem de importantă.

Înainte de a trece la agendă, doar două subiecte pe scurt.

Primul este că la 1 august, în sfârșit,Consulatul Republicii Moldova de la Padova va fi inaugurat. Au depășit și încă mai depășesc mai multe subiecte care țin de logistică, dar mă bucur foarte mult că data a fost deja stabilită. Padova, după cum știți, și regiunea respectivă este una unde se află un număr destul de mare de concetățeni de-ai noștri, conform unor date, până la 40 000 de concetățeni locuiesc și activează în această zonă. Astfel încât acest consulat va fi un centru puternic și de interacțiune, și sper de atracție și va putea găsi soluții pentru problemele concetățenilor noștri. Așa că vom putea oferi servicii mai calitative și mai prompte concetățenilor noștri.

În același context, începe perioada de vacanță mai activă, ceea ce înseamnă că nu doar noi vom merge în vacanţă, dar și concetățenii noştri reveni acasă.

Din datele pe care le am arată că în următoarele luni am putea avea un flux de până la 2 milioane de persoane, ceea ce înseamnă că instituțiile noastre care reprezintă statul la frontieră – Poliţia de Frontieră şi Serviciul Vamal – având deja o experiență pozitivă în acest sens, trebuie să depună eforturi pentru a fi nu doar prietenoși și corecți cu concetățenii noțștri, dar și a crea cel mai bun cadru – cât mai mici cozi, cât mai repede, sigur, nu în detrimentul controlului, ci așa după cum trebuie să fie.

Deci, stimați colegi, vă rog încă o dată, să analizați dacă sunt anumite probleme, obiective – să le discutăm și să găsim soluții pentru ele!”