Doi colaboratori vamali au fost eliberați din serviciu pentru atitudine iresponsabilă față de exercitarea obligațiilor de serviciu, a prevederilor Fișei de post și a Codului de Conduită, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, în primul caz, de către o patrulă a echipelor mobile Nord, a fost stopată regulamentar o unitate de transport cu numere de înmatriculare în Republica Moldova și ca rezultat al controlului vamal au fost depistate  mărfuri: semințe de plante , produse chimice și aparate electrice fără acte de însoțire sau proveniență a mărfii.

Din considerentul că mijlocul dat a traversat frontiera prin postul vamal Larga, de către colaboratorii Direcției securitate internă a Serviciului Vamal a fost inițiată o anchetă de serviciu.

În cadrul investigațiilor au fost verificate imaginile video surprinse de camerele de supraveghere amplasate în postul vamal Larga1.

Ca rezultat, a fost stabilit că colaboratorul vamal nu a efectuat controlul fizic al unității de transport. Astfel, angajatul vamal a manifestat o atitudine iresponsabilă față de exercitarea obligațiilor de serviciu.

În acest context a fost aplicată în privința sa sancțiunea disciplinară – eliberare din serviciu.

În al doilea caz, similar ca și în primul, un mijloc de transport cu numere de înmatriculare în Repăublica Moldova a fost stopat de a doua linie de control a Serviciului Vamal, Echipele Mobile, și ca rezultat a fost depistate un lot comercial de mărfuri de larg consum fără acte de însoțire sau proveniență.

Totodată a fost stabilit, că unitatea de transport a intrat pe teritoriul vamal al Republicii Moldova prin postul vamal Criva-Mămăliga. În baza cazului dat a fost inițiată o anchetă de servicu, iar rezultatele au stabilit, că angajatul vamal a realizat un control superficial.

Prin acțiunile colaboratorului dat a fost posibilă introducerea fără achitarea taxelor vamale a unui lot comercial de bunuri.  În final inspectorul superior al Biroului vamal Briceni a fost sancționat disciplinar – eliberat din serviciu.

Evenimentul.md precizează că în ambele cazuri, corectitudinea comportamentului și faptelor angajaților au fost monitorizate video de către direcția abilitată din cadrul Serviciului Vamal, acest fapt a permis stabilirea tuturor abaterilor.

Amintim că directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a declarat că toți colaboratorii vamali care vor admite nereguli, comportament abuziv sau vor manifesta incorectitudine fiind inplicați în scheme infracționale vor fi sancționat disciplinar – eliberați din serviciu.