Mai mulți deputați din fracțiunea Partidului Democrat solicită instituțiilor de stat, inclusiv Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Centrului Național Anticorupție (CNA), Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Justiției (MJ), Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Comisiei Electorale Centrale să investigheze legăturile mai multor politicieni și partide de opoziție din R. Moldova cu președinta fundației „Open Dialog”, Ludmila Kozlowska, care a fost expulzată recent din Polonia și Uniunea Europeană, pentru legături cu serviciile speciale din Rusia.

Potrivit unui comunicat de presă al PD, Ludmila Kozlowska ar fi una dintre „vocile sonore”, care ar avea implicații în activitățile politice din R. Moldova, UE, dar și Polonia.

În scrisorile adresate instituțiilor de stat, semnatarii au enumerat acțiunile activistei Kozlowska și ale Fundației „Open Dialog” pe care o conduce. În opinia parlamentarilor PD, acțiunile acesteia au „un pronunțat caracter de slăbire a stabilității politice din R. Moldova, deteriorarea relațiilor dintre R. Moldova și UE (precum și state separate ale acesteia), atacând în mod constant imaginea statului nostru, clasa politică de la Chișinău în fața partenerilor de dezvoltare, exercitând și imixtiune ilegală în activitatea politică”.

„Din mijloacele naționale de informare în masă se observă o legătură bună de cooperare între Fundația „Open Dialog” și mai multe formațiuni politice din R. Moldova (Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate), dar și un șir de politicieni și persoane vizate în mai multe dosare penale. Informațiile apărute în spațiul public indică faptul că parteneriatul menționat ar implica și relații financiare, care sunt interzise de legislația R. Moldova. Relația dintre unii lideri politici cu Ludmila Kozlowska este de notorietate în spațiul informațional fiind publicate mai multe fotografii cu Maia Sandu, Andrei Năstase și alții, la evenimentele organizate de aceasta, în special la Bruxelles”, se arată în scrisorile semnate de democrați.

Deputații PD mai spun, făcând referire la informațiile apărute în presă, că prin intermediul Fundației „Open Dialog” „au fost finanțate deplasări în străinătate ale mai multor persoane publice de la Chișinău, inclusiv lideri politici și susținători ai unor persoane condamnate penal, au fost desfășurate activități de lobby extern, au fost atacate instituțiile publice și ordinea constituțională din R. Moldova, au fost făcute îndemnuri publice îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, spre înjosirea onoarei și demnității naționale etc”.

Semnatarii mai spun în scrisoare că anterior, inclusiv la CEC, au parvenit „mai multe contestații referitor la finanțarea ilegală a unor partide politice din R. Moldova (inclusiv PAS, PPDA și PLDM)”. „Liderii acestor partide au efectuat un șir de deplasări peste hotare în calitate de conducători ai formațiunilor politice respective. De asemenea, este foarte suspectă lipsa totală de transparență din partea partidelor și persoanelor care au colaborat cu organizația respectivă și cu Ludmila Kozlowska. În cazul confirmării celor indicate mai sus, solicităm să formulați adresări și sesizările de rigoare către autoritățile competente din R. Moldova”, au mai cerut parlamentarii.

De menționat că demersurile au fost semnate de către Sergiu Sârbu, Anatolie Zagorodnîi, Igor Vremea, Eugen Nichiforciuc și Anatolie Gorilă.


Vom reveni cu reacțiile reprezentanților partidelor de opoziție vizate în scrisorile democraților.