Există numeroase motive ca toată comunitatea internațională să fie cu ochii pe Rusia, și nu doar din cauza campionatului mondial de fotbal. Pe durata acestui eveniment sportiv major, Europei nu trebuie să-i scape și alte chestiuni legate de țara gazdă a campionatului. Aici este vorba despre propaganda și dezinformările, dar acțiunile militare directe împotriva altor state. Opiniile au fost exprimate de către Gunnar Hokmark, șeful fracțiunii suedeze a popularilor europeni (PPE), într-un editorial publicat de euobserver.com.
”Lupta Kremlinului împotriva unor țări europene prin atacuri directe și prin operațiuni de influență ascunse trebuie să îngrijoreze toți liderii Europei. În loc să chemăm la politice mai relaxate privind Rusia, noi trebuie să dăm dovadă de capacități de lider real și să ne apărăm valorile noastre de libertate, democrație și stat de drept”, scrie parlamentarul.
Acesta enumeră mai multe abuzuri comise de Kremlin față de propriul popor și față de țările vecine.
”Regimul Putin a neutralizat democrația și ordinea de drept în Rusia. Apoi războiul din Cecenia. Războiul împotriva Georgiei. Invadarea Ucrainei. Trupele rusești din Transnistria, în Moldova. Participarea militară în lupta dusă împotriva civililor de regimul Assad. Aceste acțiuni fără scrupule demonstrează lipsa de respect a regimului pentru drepturile omului și dreptul internațional”, continuă Gunnar Hokmark.
Parlamentarul enumeră și amenințările la adresa Europei. ”Lovitura de stat, fără succes, din Muntenegru. Dezinformarea, atacurile cibernetice și tentativele de destabilizare din țările europene. Exercițiile militare din zona Mării Baltice. Spălările de bani, finanțarea partidelor extremiste din Europa și politica energetică agresivă”, acestea sunt, potrivit lui Gunnar Hokmark care confirmă că Rusia poartă război la toate nivelurile.
”Nimic nu poate face Kremlinul mai fericit decât o Uniune Europeană slabă”, conchide europarlamentarul suedez.