Serviciul de Informaţii şi Securitate în cooperare cu Procuratura raionului Soroca au realizat un complex de măsuri speciale, orientate la prevenirea propagării ideologiei radicale islamiste şi curmarea acţiunilor de păstrare şi eventuală comercializare ilegală a armamentului, în rândul unor grupuri etnice din R. Moldova.

În cadrul acţiunilor procesual penale au fost acumulate dovezi privind intenţiile de autoradicalizare a unor cetăţeni moldoveni, exprimate prin promovarea în spaţiul virtual, inclusiv pe reţelele de socializare, a islamismului extremist şi publicarea imaginilor cu arme de foc.

Acţiunile ilegale ale persoanelor sunt examinate în baza prevederilor art. 290 al. 2) lit. b) Cod Penal al Republicii Moldova ,,purtarea, păstrarea, procurarea, fabricarea, repararea sau comercializarea ilegală a armelor şi muniţiilor, sustragerea lor”.

În urma percheziţiilor efectuate la domiciliile figuranţilor dosarului, au fost depistate şi ridicate 2 pistoale ,,Baikal – 442, un pistol ,,Parabellum”, un încărcător la pistol ,,Parabellum” cu 5 cartuşe de calibru 9×19 mm, o carabină semiautomată ,,Saiga – 410 K”, calibru 410×76 mm, o carabină de model ,,Mosin”, 123 cartuşe de calibru 7,62×54 mm, pentru carabina ,,Mosin”.

În cazul în care va fi demonstrată vinovăţia  acestora, riscă privaţiune de libertate de la 2 la 7 ani.