Mai mulți angajați ai biroului Vamal Bender, au fost eliberați din funcție, despre aceata se arată într-un comunicat emis presei. Astfel după pe 30 septembrie, anul curent, în urma unor acțiuni desfășurate de CNA și Procuratura Anticorupție la punctel de trecere Palanca și Tudora, iar în urma acestora 28 de angajați vamali au fost reținuți fiind suspectațid e corupșie, astăzi procurorii  vin cu precizări.

Potrivit serviciului de presă al Serviciului Vamal, în cadrul anchetei de serviciu au fost cercetați 18 angajați care se află în stare de libertate, alții 10 fiind plasați în arest la domiciliu sau în izolator.

În urma investigațiilor demarate au fost constatate o serie de încălcări grave ale disciplinei de serviciu și legislației vamale care au cauzat prejudicierea considerabilă atât a bugetului de stat, cât și a imaginii instituției. Considerând gravitatea abaterilor admise, conducerea Serviciului Vamal a dispus eliberarea din serviciu a celor 18 angajați.

Actualmente, în examinare se află și cauzele disciplinare inițiate pe faptul perchezițiilor operate în posturile vamale Leușeni, Sculeni și Otaci, rezultatele cărora vor fi comunicate ulterior.

Totodată în comunicat se menționează că toate operațiunile desfășurate de ofițerii CNA și procurorii anticorupție în posturile vamale respective au avut la bază informații și materiale operative furnizate de către Direcția Securitate Internă a Serviciului Vamal, entitate din cadrul instituției responsabilă de examinarea cazurilor de abateri disciplinare și comportament corupțional în rândul angajaților.

Cetățenii care au fost victime ale comportamentului corupional comise de angajații instituției sunt rugați să apeleze la Centrul Unic de Apel la numărul de telefon +373 22 574-111.

Reamintim că la 30 septembrie, 28 de angajaţi ai punctelor vamale Tudora şi Palanca au fost reţinuţi, de către procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA, fiind bănuiţi de  corupere pasivă. Este vorba despre inspectori vamali, şefi de ture, şefi de post, dar şi şeful şi adjunctul Biroului Vamal Bender.

Reţinerile au avut loc urmare unor percheziţii de amploare la punctele vamale Tudora şi Palanca, dar şi la domiciliile bănuiţilor. Grupurile de urmărire penală au descins, pentru a acumula probe privind colectarea ilicită a mijloacelor banesti de către inspectorii vamali de la persoanele care transportau produse alimentare agricole spre piaţa din Ucraina. În schimbul neefectuării controalelor vamale şi neelucidarea eventualelor încălcări, inspectorii ar fi perceput taxe ilicite de la călători.