IMG_1519Primul terminal  feroviar cu ecartament mixt pentru produse lichide, care va asigura conexiunea dintre țara noastră și comunitatea europeană, a fost dat în exploatare astăzi, în prezența miniștrilor responsabili de dezvoltarea zonei Giurgiulești: Vasile Botnari, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, și Andrian Candu, ministrul Economiei.

Ieri, în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti, pe terminalul portuar  pe  linie europeană, a  intrat prima garnitură de tren cu 16 cisterne cu carburanți din România. Construcția terminalului a implicat o investiție de 2 milioane de euro, printr-un proiect susținut financiar de Banca Europeană pentru Investiții și Dezvoltare și de o bancă comercială din Moldova.

Potrivit ministrului Vasile Botnari, sudul Moldovei a devenit un nod multimodal de transport. „Acum un an, am inaugurat aici la Giurgiulești primul segment de cale ferată cu ecartament european.  Anul acesta, sunt posibile operațiunile de export-import prin toate tipurile de transport, fie el auto, maritim/naval, sau pe cale ferată direct din Uniunea Europeană. Agenții economici au posibilitatea de a transporta mărfurile în condiții avantajoase, comode pentru ei”, a menționat Vasile Botnari.

Un alt avantaj al dezvoltării zonei de sud a țării, potrivit vicepremierului Andrian Candu, este crearea de noi locuri de muncă. „Proiectulul de construcţie a terminalului de cale ferată cu ecartament mixt  face parte din Planul de  dezvoltare a Portului Internațional Liber Giurgiulești şi reprezintă un pas extrem de important, care  cu certitudine va contribui la dezvoltarea mai dinamică a Sudului Moldovei.   Un plus mare este  și crearea de noi locuri de muncă, obiectiv important în activitatea Ministerului Economiei”, a menționat Andrian Candu.

De asemenea, în cadrul întâlnirii cu autoritățile publice locale din Giurgiulești, ministrul Transporturilor Vasile Botnari a anunțat că anul acesta va fi reparat și drumul de acces din regiunea portului. În acest scop, din Fondul Rutier au fost alocate 3 milioane de lei.