Moldovenii stabiliți în diferite țări salută inițiativa de a introduce votul uninominal la alegerile parlamentare. Astfel, în premieră, membrii diasporei va avea posibilitatea să-şi aleagă reprezentanții săi în Legislativ. Conaționalii noștri spun că datorită inițiativei, ei vor putea să alegă deputați care îi vor ajuta să soluţioneze problemele cu care se confruntă departe de casă.

Pentru a afla care sunt părerile moldovenilor, stabiliți peste hotare, echipa Publika a mers la Aeroportul din Chișinău. Întrebați de jurnaliști, mulți conaționalii noștri au spus că deputații care vor fi aleși prin vot uninominal, vor înțelege mai bine problemele lor.

„Nici nu îi cunoaștem pe deputați, ei nu vin în Statele Unite. Problemele moldovenilor vor putea fi rezolvate, dacă vom alege deputații noștri. De exemplu, cele cu pașapoartele, cu vizele, ar fi foarte bine.”, a spus moldoveanca stabilită în  Statele Unite ale Americii, Ala Mereniuc.

Totodată, oamenii consideră că astfel activitatea Parlamentului va fi mai eficientă și vin cu exemple concrete.

„Este o inițiativă foarte necesară, cred că o să susțin toţi cei care locuiesc în Rusia. – Ce probleme vor putea rezolva acești deputați? – Cele cu viza de reședință, ca să nu avem probleme la traversarea frontierei.”

„Cu o problemă, o adresare, să fie unde de adresat, să fie mai ușor pentru noi cu oricare problemă, cred că schimbările vor fi.”

„Este necesar, pentru că avem și noi probleme, suntem peste hotare, dar nimeni cam nu ne ia în considerare, va fi mai comod și chiar se va rezolva. Când avem o problemă, venim pe un termen cât avem și noi vacanță. Știți cum, apelez la unul, apelez la altul”, a spus moldoveanca stabilită în Italia, Maria Colţa.

De asemenea, reprezentanții diasporei așteaptă că deputații vor implementa și proiecte care să-i determine pe conaţionalii noştri să revină în ţară.

„Da, este foarte necesar. Vin din Italia. – Ce probleme ar putea să rezolve deputații? Să facă ceva, să stea lumea acasă. Să nu ne ducem și să fim nevoiți să ne ducem cu lacrimi în ochi.”

„Da, normal. Odată ce eu aleg o persoană eu pot să mă bazez pe faptul că mâine pot să mă apropii, pot să mă adresez persoanei cu întrebări concrete. Se formează o platformă între mine și persoana care mă reprezintă în parlament. Ca să avem un dialog mai eficient. Într-un stat democrat pentru mine este destul de ok”, a declarat moldoveanca stabilită în Italia, Aliona Purci.

Luni, președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a anunțat inițierea modificării sistemului electoral din țară. Democraţii mai vor ca cetățenii să aibă posibilitatea de a retrage mandatul unui deputat în cazul în care acesta nu-și respectă promisiunile.

Un sondaj, realizat de compania Intellect Group, arată că aproape 80 la sută dintre cei intervievați s-au pronunțat pentru vot uninominal.

publika.md