Maestrul Petre Neamţu, Artist al Poporului, prim-dirijor al Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”, profesor universitar, a împlinit marți, 4 februarie, 70 de ani, informează EVENIMENTUL.  

Petre Neamţu s-a născut la 4 februarie în anul 1950. A absolvit Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” şi Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu”, actualmente Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. În perioada anilor 1973-1986 a activat în calitate de profesor la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”. Din anul 1985 şi până în prezent este profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

A început cariera artistică în anul 1972, în calitate de dirijor al Ansamblului de Cântec şi Dans „Hora”. În anul 1985 a devenit conducătorul Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”. Petre Neamţu este autorul multor creaţii pentru orchestră, care sunt înregistrate şi se păstrează în fondurile Companiei “Teleradio Moldova”. Este, de asemenea, autorul manualelor şi a culegerilor de piese pentru orchestră, ansambluri instrumentale şi instrumente solistice.

Sub conducerea lui Petre Neamţu, Orchestra “Folclor” a efectuat turnee în mai multe ţări, inclusiv în România, Polonia, Austria, Germania, Danemarca, Sri Lanka, Nicaragua şi SUA. Totodată, Petre Neamţu şi Orchestra “Folclor” au participat la câteva ediţii ale Festivalului-Concurs Naţional de Interpretare a Cântecului Popular Românesc “Maria Tănase” de la Craiova şi la Concursul de Creaţie şi Interpretare a Romanţei “Crizantema de Aur” de la Târgovişte. Pentru contribuţia de excepţie la organizarea Festivalului-Concurs “Maria Tănase”, Petre Neamţu a primit Diploma de excelenţă din partea Guvernului României.

În anul 1989, Petre Neamţu a devenit Artist Emerit al Republicii Moldova. În anul 1993, maestrul a fost distins cu Medalia “Meritul civic”, iar în anul 2000 – cu Ordinul “Gloria Muncii”. În 2010, dirijorului Petre Neamţu i s-a conferit titlul onorific ”Artist al Poporului”.