Bloggerul Eugen Luchianiuc a transmis scrisoare deschisă ambasadelor UE de la Chișinău în care atrage atenția despre ce face „media” pro-europeană și organizațiile de media care tot din bani europeni se mențin, dar care „legalizează” prin informație informații false ori alte parcursuri.

„Dvs știți mai bine ca mine ce se întâmplă în Moldova dar, în același timp, încercați să acoperiți, mai ales financiar, toate lucrurile stranii care se întâmplă în media ”proEuropeană”. Știți mai bine ca mine câți bani ați investiți în toți acești ani în această ”medie” și” organizațiile de media”, se arată în scrisoarea lui Luchianiuc.

Asociația Presei Independente. „Vă place activitatea ei? Vă place în ce direcție merge și cum este condusă de circa 20 de ani, am impresia, de același om care nici jurnalist nu poate fi numit dar care, grație legăturilor cu fostul Prim-ministru Vlad Filat, a ajuns să prezinte și o emisiune la Moldova1, televiziune care independentă nu a fost niciodată.

Sau NewsMaker, care este susținută de Ambasada Statelor Unite, cel de la EED și NED. Vă place cum promovează transnistrenii? Vă place cum îi legalizează prin informație falsă despre ”vizita oficială” în Marea Britanie? Vă place cum nici măcar nu-și recunosc greșelile și se uită la toți de sus? Dle ambasador Pettit, cum vă pare, e o atitudine corectă a așa-numitei ”prese” față de colegul Dvs din Marea Britanie? Vă place că un oarecare soloviov, finanțat din banii voștri, este invitatul permanent al ”colegilor” din Ambasada rusiei?”, se menționează în scrisoare.

Luchianiuc mai scrie despre proiectul nou, sponsorizat intensiv de EED, care se lansează cu jurnaliști inclusiv independenți, dar care are în el și multe fosile rămase din fosta guvernare care, doar a tocat banii europeni. „De exemplu aceeași Angela Brașoveanu, cofondatoarea PLDM. Mai sunt acolo și autori din #pas și #da. Voi îi știți foarte bine. Mai bine ca mine. Și știți bine că finanțați infractorii de la Agora care știți bine cum au vândut unimedia”, indică Luchianiuc, menționând că în 2018, atunci când va fi nevoie de ei, ei vă vor ”kidani”.

Open Letter concerning ”proEuropean Media” by Eugen Luchianiuc on Scribd