Președintele Igor Dodon a înaintat solicitare Guvernului privind inițierea procedurii de rechemare din funcție a Ambasadorului Republicii Moldova în România Mihai Gribincea. Asta după ce Mihai Gribincea a declarat, în cadrul unei emisiuni la o televiziune din România, că decretul lui Igor Dodon privind retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu „ar putea fi declarat neconstituțional”.

Purtătorul de cuvânt al șefului statului Ion Ceban menționează că aceste afirmații ale diplomatului sunt contrare intereselor naționale ale R. Moldova. ”Reiterăm faptul că nici un reprezentant al misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova nu are competențe de a-și exprima părerea referitor la legalitatea actelor emise de Președinte în acest sens, luînd în considerare faptul că acordarea și retragerea cetățeniei este competența exclusivă a Președintelui Republicii Moldova”, scrie Ion Ceban pe Facebook.

Preşedintele Igor Dodon a anunţat pe 10 ianuarie că va cere Guvernului revocarea ambasadorului Republicii Moldova de la Bucureşti Mihai Gribincea și înlocuirea lui cu o persoană „care înțelege mai bine atât competențele diplomatice, cât și interesele statului Republica Moldova”.