Anastasia Nani, redactorul șef al site-ului anticorupție.md şi realizator de emisiune la postul de televiziune TV 8 îi plânge de milă lui Valeriu Pleşca, unul din avocaţii oligarhului condamnat, Veaceslav Platon.
Acesta din urmă susţine că el și colegii săi ar fi fost agresați în timp ce se aflau la Penitenciarul nr. 13, la o întrevedere cu clientul lor. “Aș scrie ceva, dar nu știu ce. În minte îmi vin doar puncte de suspensie…”, a comentat, apocaliptic, Anastasia Nani, într-o postare pe Facebook.
Compasiunea Anastasiei Nani, care este și director adjunct la Centru Independent de Jurnalism (CJI), pentru avocații lui Platon pentru avocaţii raiderului nr.1 din CSI nu este dezinteresată.
Potrivit unor surse citate de bloggerul Corneliu Gandrabur, jurnalista Anastasia Nani este soția unui avocat care-l apără în instanță pe Platon. Aceștia poartă nume diferite și din acest motiv legătura dintre aceștia nu a fost aflată mai devreme.
CJI este printre finanțatorii unor proiecte prin care se încearcă prezentarea lui Platon în calitate de victimă a regimului, în special în presa finanțată anterior de PLDM și fostul lider al acestuia, Vlad Filat, din banii furați de la BEM.
Un alt fost șef de la acest ONG, Angela Sîrbu, soția jurnalistului Alexandru Eftode de la Europa Liberă, a fost plasată de Filat în funcția de director la Moldova1, iar ulterior a ajuns director de programe la Internews, un ONG care acum finanțează moștenirea mediatică a lui Filat. Printre actualii diriguitori de la Internews se numără și Corina Cepoi, care tot a fost director la CJI. Nu este de mirare, deci, că ”presa BEM” sare acum în apărarea raiderului nr. 1 din CSI, Veaceslav Platon, partener ”de afaceri” al lui Vlad Filat, condamnat pentru corupție și furturi de la BEM.
În acelaşi timp, surse din rândul anchetatorilor ucraineni susțin că la percheziția din timpul reținerii lui Veaceslav Platon, din 2016, ar fi fost ridicate mai multe înscrisuri, inclusive un carnet cu notițe. În acesta figurează nume sonore din Republica Moldova, politicieni, funcționari de stat, jurnaliști, instituții media și administratori ai unor companii, cărora Platon le-ar fi plătit bani pentru anumite servicii.