Partidul Popular European, una din cele mai mari formațiuni politice din UE, a avut din totdeauna câte un favorit în Republica Moldova. Numai că de fiecare dată a mizat greșit. Iar politicienii pe care i-a susținut i-au adus o mare defavoare de imagine. Printre „poveștile de succes”, așa cum le calificau reprezentanții PPE, se numără liderul PPCD, Iurie Roșca, intrat în dizgrație după alianța cu PCRM, dar și fostul premier Vlad Filat, condamnat la pușcărie pentru corupție și trafic de influență. Cel mai recent favorit al marii familii europene în Moldova este liderul PPDA, Andrei Năstase, despre care bloggerul Eugen Luchianiuc scrie că este pe care să urmeze soarta predecesorilor săi, întrucât este descendent al unor oligarhi, îl venerează pe Vlad Filat ca lider politic, dar și desconsideră femeile.
„Încă o istorie care, mai mult ca sigur, va fi un ”succes” fulminant. Nu poți aștepta altceva de la un descendent al Țopilor. Om pentru care idealul politic este Vlad Filat și care desconsideră femeile. Le propun la cei de la EPP să se pregătească pentru un nou ”cap de asfalt” în Republica Moldova”, scrie Luchianiuc pe blogul său.
Acesta mai trece în revistă și „reușitele” predecesorilor lui Năstase – Iurie Roșca și Vlad Filat.
„Participant permanent al congreselor PPE, Iurie Roșca era astfel caracterizat, pe 23 noiembrie 2008, de către actualul președinte, Joseph Daul: „Cât despre bunul meu prieten, Iurie Roşca, noi îi dorim să devină marele favorit pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova.”
Fix aceste cântece îi cânta Daul și altului favorit. Celui care, la fel ca și Roșca, în anul 2005, a votat pentru Voronin – președinte al Republicii Moldova”, mai scrie bloggerul.
Următoarea „istorie de succes” a PPE în Moldova nu a durat foarte mult. La doar un an de când liderul PPE, Joseph Daul, vine în Moldova să-și exprime susținerea față de Vlad Filat, cel din urmă este arestat, pentru ca mai apoi să fie condamnat pentru corupție și trafic de influență.
„Noul favorit al celor de la PPE a apărut pe scena vizibilității europenilor în 2009. Deja în 2010, președintele de atunci al PPE, Wilfried Martens, vine în Republica Moldova. Vine și îl susține nu pe Roșca, pe atunci membru al PPE, dar pe Filat, care abia depuse cererea de aderare. Roșca a făcut bulbuci la gură atunci.
În 2013 Daul este ales președinte. Filat găsește foarte rapid limbaj comun cu el, iar în noiembrie 2014 președintele PPE vine în Moldova să-și susțină favoritul:
Peste un an Filat este reținut și la momentul actual se află în închisoare. Astfel se termină și a doua poveste oficială de ”succes” a PPE”, mai scrie Luchianiuc.
Amintim că Andrei Năstase a anunțat că Platforma DA este pe cale să adere la PPE. ”Sunt încântat să vă anunț că cererea de aderare la Partidul Popular European – cea mai mare și influentă familie europeană – a fost avizată pozitiv. Decizia finală urmează a fi adoptat în curând”, a scris recent Năstase pe Facebook.