Partidul Casa Noastră Moldova, condus de fugarul Grigore Petrenco, se dă în spectacol la tema referendumului pentru reducerea numărului deputaților. Oamenii lui Petrenco au depus la Comisia Electorală cerere de participare la plebiscit cu opțiunea ”boicot”, care nici măcar nu este prevăzută de lege. Participanții la referendum se pot înscrie doar pentru a promova sau a contesta prevederea de micșorare a numărului parlamentarilor de la 101 la 61.

Cu toate acestea, reprezentanții partidului nu au venit la ședința Comisiei Electorale Centrale, unde urma să fie examinat demersul lor. Ca urmare, subiectul a fost amânat.

Amintim că inițiativa organizării referendumului consultativ pentru reducerea numărului deputaților a fost lansată de către Partidul Democrat din Moldova. Potrivit unui sondaj al Asociației Sociologilor și Demografilor, ideea este susținută de peste 70 la sută dintre moldoveni. PDM a fost înregistrat deja în calitate de concurent pentru referendum. De cealaltă parte, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova se opune modificării propuse de democrați. Comuniștii au fost, la fel, înregistrați de CEC și vor milita împotriva schimbărilor.