Unul dintre aliații politici ai cancelarului german, Angela Merkel, controversatul politician Elmar Brok, nu va fi inclus în lista Uniunii Creștin Democrate pentru posturile de deputat în Parlamentul European. Este pentru prima dată din 1980 când Brok riscă să rateze mandatul în această instituție europeană, notează portalul politico.eu.

Printre altele, sursa citată atrage atenția că, suplimentar la atribuțiile sale de deputat european, Elmar Brok a fost, timp de mulți ani, un lobbist și consilier al trustului de presă Bertelsmann. ”Cu toate că asocietrea sa cu Bertelsmann a ridicat numeroase sprânceni, Brok a reușit să-și păstreze rolul dual până a atins vârsta de pensionare”, precizează politico.eu.

În analiza citată se mai precizează că decizia de a nu-l desemna pe Brok pentru alegerile în Parlamentul European nu este altceva decât o palmă dată vechiului aliat al Angelei Merkel, care își pleca prea des urechile pentru ceea cea spunea Brok. La fel, este o încercare a Uniunii Creștin Democrate de a face curățenie în propriile rânduri și de a promova politicieni de generație nouă.

Problemele de integritate ale lui Brok au fost ignorate de Angela Merkel, iar influența acestuia, supranumit ”dl. Bertelsmann” de către colegi deputați, a continuat să crească. Astfel, Brok a deținut, timp de 13 ani, funcția de președinte al comitetului pentru afaceri externe ale Parlamentului European.

Este de menționat că, din activitățile sale de lobbist, Brok a fost remunerat cu 10 mii de euro pe lună, bani pe care nu i-a indicat în declarația sa de avere. La fel, acesta face parte și din boardul European Endowment Foundation, organizație care oferă finanțări pentru mai multe ONG-uri și instituții media din Moldova. Printre beneficiarii de bani sunt TV8, Newsmaker, Watchdog, etc. Susținătorii înflăcărați ai binomuuli PAS-PPDA nu s-au arătat deloc deranjați de faptul că unul dintre protectorii lui Sandu și Năstase din Parlamentul European ia bani grei pentru lobby în favoarea unui grup de presă, dar nu îi declară, și nici că este un conflict deschis de interese.