Alegerile prezidenţiale în Republica Moldova vor avea loc în data de 30 octombrie. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost prezentat la Parlament, de către deputaţii Sergiu Sîrbu, Ştefan Creangă, Igor Vremea şi Roman Boţan.

Potrivit democratului Sergiu Sîrbu,  proiectul de ajustare a Codului Electoral pentru a reglementa organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale va fi elaborat până la finele săptămânii viitoare.

Preşedintele PDM Marian Lupu a specificat că amendamentele respective la Codul Electoral vor fi trimise şi Comisiei de la Veneţia.

Amintim că, în data de 4 martie, Curtea Constituţională a decis revenirea la practica de până în anul 2000, iar preşedintele ţării să fie ales prin vot direct de cetăţeni.

Mandatul actualului președinte al țării, Nicolae Timofti, a expirat în data de 23 martie, însă şeful statului îşi va exercita funcţia până când va fi ales noul preşedinte.Conform legii, organizarea alegerilor unui nou şef de stat trebuie să aibă loc în termen de două luni de la expirarea mandatului.