Expetul economic Gheorghe Costandachi consideră că programul Prima Casă va avea un impact social real, dacă va fi implementat riguros. Într-un comentariu pe Facebook, Costandachi mai spune că Executorul ar trebui să identifice mai multe resurse pentru aplicarea programului.

«Cei care nu înțeleg efectele și impactul social, fie și temporare, își pun în coarne doar ambițiile politice și politizează tot absolut. Indieferent dacă erau ei la guvernare cu așa proiecte erau să țipe că trebuiesc susținute. Alta este chestia care ține de continuitate și pe viitor. În rest totul este OK. În special Prima Casă 3, care chiar va avea impact social. Mai trebuie de administrat puțin altfel, așa ca să fie identificate resurse mult mai multe. Bani sunt, însă metodele de accesare oleaca altele trebuie», consideră expertul.

Programul de stat „Prima casă” a fost lansat la inițiativa prim-ministrului Pavel Filip, la 26 martie curent. Programul a fost elaborat pentru a ajuta persoanele tinere să-și procure prima locuință în condiții mai avantajoase de creditare, statul garantând 50% din soldul creditului acordat. Plafonul anual al garanțiilor de stat și suma mijloacelor financiare destinate executării acestora vor fi stabilite anual.

Ulterior, Executivul a extins acest program (proiectul Prima Casă 2), oferind facilități speciale pentru angajații din sistemul bugetar.

Recent, a fost anunțat și proiectul Prima Casă 3. Potrivit proiectului, de subvenții se pot bucura familiile cu copii. Cele care un au un micuţ vor primi un suport financiar din partea statului de zece la sută din creditul ipotecar accesat prin program. Cuplurile cu doi copii, vor fi compensați cu un sfert din împrumut, iar cei cu trei copii – cu 50 la sută. De asemenea, statul va achita integral creditul ipotecar pentru familiile care au patru sau mai mulţi copii.