Climatul investițional din Republica Moldova s-a îmbunătățit în ultimii ani, iar stocul investițiilor directe a început să crească încă la sfârșitul anului 2017, înregistrând peste 3 miliarde de dolari. Opinia a fost exprimată de către ecomonistul Viorel Chivriga, director de programe la IDIS Viitorul, în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, difuzată de postul de radio Europa Liberă.

”Au început să vină investitori de talie mai mare în unele centre raionale. Ca exemplu, în Comrat, Edineț, Strășeni, Orhei. E o situație puțin atipică pentru Moldova, dar normală pentru toate statele din jur. De fapt, acest lucru are efect multiplicator, care va genera noi investiții și va capta atenția unor noi investitori asupra centrelor raionale și va schimba economia locală”, consideră Viorel Chivriga.

Un alt progres înregistrat, în viziuna lui Viorel Chivriga, este deschiderea economiei moldovenești către alte piețe, dar și crearea unui cadru legal propice investițiilor.

”Investitorii străini nu privesc bogățiile pe care nu le are Republica Moldova, ci eficiența și activitatea instituțiilor de stat și a agențiilor. Aici e vizibilă o schimbare pozitivă, parțial datorată reformelor guvernamentale și cea regulatorie. Cea din urmă a contribuit la eliminarea unui număr mare de acte permisive și acte guvernamentale, care mai mult încurcau activitatea operatorilor economici în anumite domenii”, a mai spus expertul.

Economistul atrage atenția și asupra domeniilor care necesită atenți autorităților pentru a spori investițiile.

”Dacă acum câţiva ani forţa de muncă ieftină era unul din puținele atuuri care îi atrăgeau pe plasatorii de capital în Republica Moldova, acum investitorii se confruntă cu lipsa forţei de muncă calificate. Anume aici e nevoie de intervenții și reforme din partea instituțiilor de stat”, spune Chivriga.

Acesta remarcă și impulsionarea relațiilor cu statele care au cele mai mari investiții în economia moldovenească.

”În topul plasatorilor externi de capital, sunt semnalate schimbări pozitive-statele cu cele mai mari investiții în economia Moldovei, Olanda, Spania, Franța, Cipru, România și Rusia își consolidează pozițiile, majorând soldul ISD în economia țării noastre”, remarcă directorul de programe IDIS Viitorul.