Mai multe instituții din domeniul mass-media condamnă atitudinea Partidului Acțiune și Solidaritate faţă de postul de televiziune Prime TV. Asta după ce formațiunea condusă de Maia Sandu a restricționat accesul presei la cel de-al doilea Congres al partidului.

”Atunci când construim un stat de drept, ne vedem democrați, tindem sper o presă liberă și independentă și nu poate fi îngrădit accesul cuiva. Este o discriminare în cazul acesta și chiar o încălcare a legislației”, a spus directorul ONG Acces-Info, Vasile Spinei, citat de publika.md. Opinia este împărtășită și de către directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei. ”Presa trebuia să aibă acces, indiferent de politica editorială. Cu siguranță, este o încălcare a normelor democratice de colaborare cu mass-media”, a spus Macovei. Reprezentații Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) sunt mai categorici și afirmă că liderii formațiunii conduse Maia Sandu au încălcat Legea supremă.

”În Republica Moldova, libertatea presei constituie un drept fundamental, consfințit de Constituție și de alte acte. Prin urmare, putem spune că s-a încălcat un șir de drepturi ale presei”, a spus juristul de la CJI Zinaida Gheață. Partidul Acţiune şi Solidaritate a restricționat accesul presei incomode la cel de-al doilea Congres al formațiunii. Mai mult, preşedintele formaţiunii, Maia Sandu, s-a încurcat în declaraţii, motivând ba că Prime TV nu a trimis cerere de acreditare la eveniment, ba că nu ar fi o instituție de presă. Iar secretarul general al formaţiunii, Igor Grosu, a făcut-o pe uşierul la congres şi a interzis personal echipei noastre de filmare să participe la evenimentul la care anterior am fost invitaţi.