Biroul Național de Statistică a anunță că exporturile de mărfuri moldovenești s-au majorat în luna septembrie cu 7,8% față de luna august și cu 15,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, în luna septembrie, țara noastră a exportat mărfuri în valoare de 224,1 milioane de dolari SUA, principala destinație a acestora fiind piața Uniunii Europene.
„Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene (UE–28) au însumat 1 miliard 66,6 milioane de dolari (cu 16,6% mai mult față de ianuarie-septembrie 2016), deținând o cotă de 64,6% în totalul exporturilor”, se arată în comunicatul emis de BNS.
Sporirea exporturilor mărfurilor moldovenești pe piața UE a fost determinată de condițiile favorabile prevăzute de Acordul de Liber Schimb, lucru menționat și de Comisarul European pentru Comerț, Cecilia Malmstron, într-o conferință depresă susținută împreună cu prim-ministrul Pavel Filip.
Exporturile în țările CSI au însumat peste 336 de milioane de dolari, în creștere cu 12 la sută față de ianuarie-septembrie anul trecut. Ponderea Comunității Statelor Independente în volumul total al exporturilor moldovenești este acum de 20,4%.